Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Hon tar konsten på blodigt allvar

Publicerad 2014-02-27

Forskaren och menskonstnären Josefin Persdotter: Vi måste häva tabut kring mensen

Mensen ut i ljuset Med hjälp av tampongörhängen och blodiga foton vill Josefin Persdotter och elva andra menskonstnärer lyfta fram menspratet i offentligheten. (Bag-in-box-konstverket fungerar, för övrigt.)

Magknip, läckande bindor och taskigt humör.

Alla kvinnor har det – om och om igen. Men att prata "röda dagar" är fortfarande tabu för många.

– Det har blivit dags att plocka ut mensen ur trosorna och in i offentligheten, säger Josefin Persdotter, en av flera menskonstnärer bakom den kontroversiella utställningen "Period Pieces".

Burkar med blod, tampongörhängen, mensfoton och en skyltdocka med en bag in box i skrevet. Det är exempel på vad den som besöker galleri urban artroom i mars kommer att få se.

– Vi vill häva det menstruella tabut om det finns. Och försöka ta reda på vad det är människor upplever som så äckligt, säger Josefin Persdotter.

Evigt smusslande

Själv har hon alltid fascinerats av hur vi relaterar till mens – och varför. Det eviga smusslandet med tamponger, lögnerna vi drar vid mensvärk och det pinsamma i att läcka. Varför har vi inte kommit längre? undrar hon. Folk pratar ju öppet om sina sexliv, skilsmässor och terapisessioner – men menssnacket uteblir, fortfarande.

– Syftet med utställningen i Göteborg är inte att få kvinnor att börja älska sin mens, men vi tycker att det är viktigt att lyfta på locket och försöka få i gång en debatt kring det här. Jag tror ju verkligen att det finns ett växande behov av att "prata mens".

Delar gärna med sig

Josefin Persdotter, som även föreläser och forskar i ämnet, har märkt att kvinnor gärna delar med sig av sina känslor, tankar och historier – när de befinner sig i en trygg miljö där mensprat känns okej.

– När jag föreläser vill många prata om minnet av sin första mens, menssex, menskoppar och om känslan av att blöda igenom. Jag ryggar inte tillbaka och det gör att många känner att det är okej att prata om sina erfarenheter.

Hur reagerar folk när du berättar om mensutställningen?

– Många är positiva och tycker att det är bra att vi gör det här, men det finns också de som undrat om jag ska ställa ut spyor nästa gång.

Visste du att...

Varje kvinna i genomsnitt har mensblödningar 2 535 dagar under sitt liv.

Kvinnor i genomsnitt använder 12 000 tamponger eller bindor under sitt liv.

Vi har mer mens nu än någonsin tidigare. Det beror på att vi lever längre, äter bättre, föder färre barn, ammar mindre, är friskare, och kommer i puberteten tidigare.

Att mens fortfarande anses så smutsigt i vissa delar av världen att menstruerande kvinnor tvingas sova bland boskapen.

Forskning visar att kvinnor åldras långsammare än män på grund av förlusten av järn varje månad.

Källa: Sheknows.com, Boken "Flow, the cultural story of menstruation".

Fakta - "Period Pieces"

Utställning om mens som visas i mars, på galleri urban artroom i Göteborg. Sammanlagt tolv menskonstnärer från Sverige, USA, Australien, Danmark och Kanada ställer ut konstverk, foton och filmer.