Singelliv lönar sig för svenska kvinnor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-22

Ny studie: De förlorar på att skaffa familj

Män tjänar på att bli sambor eller gifta sig.

Men kvinnor borde avstå från partnerjakten – om de eftersträvar högre inkomst.

De slutsatserna drar Saco efter en ny undersökning.

TJÄNAR MER SOM SINGEL. Kvinnor straffas lönemässigt när de bildar familj.

Män, och framförallt högskoleutbildade sådana, blir belönade för att de gifter sig eller blir sambo. Kvinnor som hittat sin livskamrat tjänar däremot sämre än motsvarande singelkvinnor, visar undersökningen beställd av Sveriges akademikers centralorganisation (Saco).

Skillnaderna etableras alltså redan innan några barn kommit in i bilden.

– Det var något som vi verkligen reagerade på när vi fick resultatet, säger Saco-ordföranden Anna Ekström.

Förväntningar sänker lönen

En viktig orsak till de tidiga skillnaderna stavas förväntningar. Man vet att kvinnor är mammalediga längre än männen och oftare går ner på deltid när barnen är små. En statistik som leder till diskriminering.

– Arbetsgivaren kan med fog förvänta sig att att en kvinna kommer vara borta mycket mer än en man och därför satsar man mer på mannen. Förväntningarna påverkar mycket och i samhället anses det fortfarande manligt att satsa på karriären och kvinnligt att satsa på familjen, säger Magnus Jacobson, sakkunnig hos jämstställdhetsombudsmannen, Jämo.

– En man som blir sambo eller gifter sig kan nog också uppfattas som stabil och som en riktig man värd att satsa på för arbetsgivaren. Det kan nog också påverka, tror Anna Ekström.

Högutbildade män hemma mest

Saco – som presenterar undersökningen på DN Debatt idag – vill bland annat höja taket i föräldrapenningen, för att få fler pappor med hög lön att stanna hemma med sina barn. Men det är inte riktigt så enkelt, menar Marcus Jacobsson.

– De som är pappalediga mest är de högutbildade männen och de män som bor ihop med en högutbildad kvinna. Viktigare är att försöka komma åt till exempel alla LO-anställda istället, säger han.

Tvingas ta ut hälften var

Det som enligt Marcus Jacobsson skulle kunna få en ordentlig effekt på löneskillnaderna mellan könen är att alla föräldrar tvingades ta ut hälften av föräldradagarna var. Det skulle kunna få arbetsgivarna att ändra attityd till pappalediga föräldrar och också hjälpa kvinnor som inte skaffar barn. Idag ska arbetsgivaren enligt lag uppmuntra småbarnspappor att vara hemma med sina barn. Men det sker väldigt sällan.

– En tvingande föräldraledighet skulle göra klart för arbetsgivaren att det inte är någon skillnad på att anställa män och kvinnor. Att förändra attityden är viktigast, vi har inte kommit så himla långt med vårt jämställdhetsarbete som vi ibland tror, säger han.

Alla de olika diskriminerande mekanismerna på arbetsmarknaden måste tacklas ett och ett om det ska bli någon förändring, menar Anna Ekström.

– Var och en för sig är hindren kanske inte oövervinnliga, men tillsammans gör de att familjen av rent praktiska skäl satsar på pappans karriär.