Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

"23 000 medlemmar vann – på en gång"

Uppdaterad 2012-02-24 | Publicerad 2012-02-21

Årets Wendela-vinnare summerar året som gått: "2011 var året då vi blev 'på riktigt'"

Förra årets Wendela Rättviseförmedlingens Lina Thomsgård vann utmärkelsen Årets Wendela 2011.

200 efterlysningar.
6 000 tips.
Över 10 000 nya medlemmar.
Årets Wendela 2011 – Rättviseförmedlingens Lina Thomsgård – summerar året som gått.

"När jag frågade nattklubbschefen varför det bara är snubbar som spelar musik av snubbar, svarade han att 'det finns inga tjejer'. Jag lovade honom en lista på kvinnliga dj:s efter helgen".
Så grundades Rättviseförmedlingen av sociala medier-drottningen Lina Thomsgård. Målet: att hjälpa fram underrepresenterade grupper – och synliggöra skevheterna. Små påminnelser förändrar bilden i media, i enkönade yrkesmiljöer. Tack vare efterlysningar bland över 30 000 medlemmar kan du oftare möta kvinnliga kriminologer och helikopterförare och manliga undersköterskor i tv-rutan.
Så, Lina Thomsgård, hur kändes det att vinna utmärkelsen Årets Wendela med Rättviseförmedlingen?
– Det var störtkul att ni valde att utse 23 000 stycken rättviseförmedlare till Årets Wendelor, kvinnor, män, unga gamla över hela landet.
Vad gick prispengarna till?
– En jobbdator för Rättviseförmedlingens arbete eftersom den jag använt så intensivt under Rättviseförmedlingens första år packade ihop samma vecka vi vann. Via den nya datorn har vi till dags dato gjorts nära 200 efterlysningar på sidan, som resulterat i 6000 tips på kompetenta personer.
Hur har Rättviseförmedlingens år varit?
– 2011 var året då vi blev "på riktigt". Riktigt kontor, fantastiska personer som jobbar med projektet och som dessutom får lite betalt. Vi är otroligt stolta över att vi 2011 lyfte diskussionen om att Tacka JA - den rådande uppfattningen att  "kvinnorna kanske finns, men de tackar ju nej". Är det så, vad beror det på och vilka är det i så fall som ska ändras: kvinnorna eller sammanhangen de tackar nej till? Vi tröttnade på folk som får det att låta som att det är kvinnornas eget fel. Problematiken är klurigare än så och alla måste tänka till och se vad vi kan göra annorlunda.
Vilken fråga driver ni just nu?
– Så här inför årets stämmosäsong samlar vi den här veckan in förslag på kompetenta kandidater till styrelser. Både erfarna och sådana som kan passa i framtiden. Bara över helgen fick vi in hundratals passande namn, men vi vill ha ännu fler!
23 000 medlemmar hade ni på Facebook när ni vann, hur många har ni idag?
– 30 786.
Vad vill du hälsa till nästa Årets Wendela?
– Oavsett vad du gör, se till att involvera även andra än kvinnor i initiativet. Jämställdhet är något som angår alla, det är inte enbart kvinnors problem att lösa.