Forskarna larmar om barnfetma

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-10-21

13-åringar på väg bli åderförkalkade

Många svenska barn är så feta att de riskerar att dö i förtid.

Det visar ny forskning från två ledande svenska hjärtspecialister.

Forskarna har hittat varningssignaler för åderförkalkning bland överviktiga 13-åringar.

MER GYMPA RÄDDAR LIV Ledande svenska hjärtspecialister har hittat varningstecken på åderförkalkning hos 13-åringar. Nu varnar forskarna - många svenska barn är så överviktiga att de kan dö i förtid. Därför vill specialisterna att sjukvården och skolorna sätter in mer resurser på de ungas hälsa.

Hjärt- och kärlsjukdomsspe-cialisterna Peter Friberg och Mats Johansson, båda överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, presenterar resultatet av sin forskning i en artikel på DN Debatt.

"Desarmera den hotande hjärt-kärlsjukdomsbomben", skriver forskarna.

Överviktiga 13-åringar har en trefaldig ökning av insulinnivåer, förhöjt blodtryck under natten och en allvarlig förtjockning av hjärtats vänsterkammare. Förtjockningen är en varningssignal för åderförkalkningssjukdomar som kan föregå hjärtinfarkt eller propp i hjärnan.

3 procent av västsvenska tio-åringar är så feta att deras hälsa hotas.

Nästan 20 procent av tioåringarna i Västra Götalands-regionen är överviktiga.

Mer snabbmat och läsk

Peter Friberg och Mats Johansson menar att åtgärder som sätts in i ett tidigt skede för att förhindra skador på blodkärlen ger bättre resultat än om man väntar till vuxen ålder.

Därför bör resurserna inom sjukvården omfördelas så att barns och ungdomars hälsa sätts i fokus.

Enligt forskarna beror den ökande fetman troligen på ökat intag av snabbmat och läskedrycker i kombination med ett ökat stillasittande.

De menar även att skolan bör ges en mer central roll i kampen för att förbättra ungdomarnas livsstil.

En timme gympa om dagen

Deras förslag omfattar hemkunskapsundervisning med medverkan av dietister redan från skolstart, minst en timme gympa varje dag, fysiska aktiviteter i skolans regi efter ordinarie skoltid. Men även andra myndigheter, kommun, landsting och försäkringsbolag måste samarbeta för att bekämpa barnfetman, skriver forskarna.

Johan Edgar

Följ ämnen i artikeln