Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

”Det är nåt vi måste prata om...”

Publicerad 2011-05-31

Ditt barn kommer ut som gay – så gör du

JOBBIGT ÄMNE För många föräldrar är det svårt att prata om sexualitet med sina barn.

Att barnet kommer ut som gay kan bli en omtumlande resa även för föräldrarna.

Men får man känna sorg?

Vad är okej att fråga?

Och vem kan man prata med när man inte förstår?

Ulrika Westerlund.

Att berätta för världen att man är homosexuell är känslomässigt omtumlande. Att göra det för sina föräldrar kan vara det svåraste som finns.

– Kanske blir situationen svårare av att man tror att just ens föräldrar ska vara respektfulla och älska sina barn oavsett vad, berättar Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

– Om då inte reaktionen blir den man hoppas på kan bli besvikelsen bli extra stor. Ofta mycket större än när man får ett dåligt bemötande från andra människor.

Ofta en chock

Trots att hbt-frågor debatterats flitigt i media de senaste åren vittnar många familjer om att det fortfarande är svårt att prata om. Ulrika Westerlund ser flera anledningar till det.

– Jag tror inte bara att det handlar om att vi är dåliga på att prata med våra barn om sexualitet. Vi är dåliga på att prata om relationer och identitet, generellt. Och det inkluderar förstås hbt-frågor.

För föräldrar kommer ofta beskedet som en chock. Även om man är öppen för homosexualitet kan insikten att ens eget barn är det kännas stor och svår att hantera.

Olika föreställningar

– Det skiljer sig förstås från person till person. Men föräldrar kan ha svårt att hantera alltifrån principiella och religiösa skäl till en föreställning om att barnet kommer få ett olyckligt liv. Kanske har föräldrarna en stark önskan om att vara ”vanliga” och förknippar allt som inte faller in i den mallen som något som är jobbigt att leva med, säger Ulrika Westerlund.

Däremot tror hon inte att rädslan för att ”inte få barnbarn” är lika vanlig hos föräldrar längre.

– Allt fler hbt-personer skaffar ju barn, och jag tror att den gamla föreställningen om familjebildning är på väg bort.

Frågvisa

Men vad ska man då tänka på som förälder när ens barn kommer ut? RFSL erbjuder gärna sin hjälp för ett av de mest grundläggande behoven: Att få ställa frågor.

– Det kan vara bra både för föräldern och barnet att inte ställa alla frågor som man vill ha svar på till just sitt barn. Om man som förälder har farhågor av det ena eller det andra slaget så finns det professionella personer att vända sig till, betonar Ulrika Westerlund.

RFSL har både utbildade kuratorer och särskilda föräldragrupper med andra i liknande situation.

– Ditt barn har precis berättat för dig om sin identitet, utsätt då inte barnet för alla dina egna rädslor eller farhågor, det finns hjälp att få, råder Ulrika Westerlund, men tillägger att hon förstås allra helst önskade att inga föräldrar utsatte sina barn för rädslor, avståndstagande eller fobi över huvud taget.

Fredrik Backman