Stadsbor och moderater är mest kramgoa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-29

Medan äldre står utanför kramgemenskapen

Kramgoa politiker Fredrik Reinfeldt och Filippa Reinfeldt kramas i Sagerska palatset inför kameran. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin ger förre statsministern Göran Persson en kram. Äkta paret Adelsohn kramas glatt inför kameran. Ulrica Messing gratulerar vännen Mona Sahlin till jobbet som partiledare.

Svenskar är bra på att kramas. Mer än nio av tio har kramat någon den senaste veckan.

Krambenägenheten varierar med bland annat partitillhörighet.

Allra mest kramgoa är de som röstat på moderaterna.

Det är Röda korset som står bakom undersökningen som är startskottet för Röda Korsets julinsamling "Kramas för de ensamma".

– Vi ser ju att behoven av medmänskligt stöd ökar väldigt mycket i samhället. Pengarna ska gå till att rekrytera och utbilda fler frivilliga som exempelvis kan besöka ensamma äldre, säger Bitte Gernandt som är kampanjansvarig.

Hur många svenskar är ensamma i jul?

– Många och de är inte ensamma bara i jul, utan hela året om. Vad vi ser är att de i åldersgruppen över 60 år mer ofta lever i ofrivillig ensamhet och isolering. De kanske inte träffar någon att prata med på en hel vecka, utom när det kommer en frivillig rödakorsare på besök.

Vad kan man göra för att hjälpa till?

– Nu så startar vår "Kramas för de ensamma"-insamling. Vi kommer att sälja kramar live för 20 kronor styck på gator, torg och hos landets alla Ica-handlare. Idén med kramarna kommer från Västerås där man förra året utvecklade konceptet att samla in pengar med bössa till att även sälja kramar. Det blev en succé och det känns rätt, ett sätt att visa medmänskligt stöd.

Äldre står utanför

Drygt 1 000 personer telefonintervjuades i början av november i samband med undersökningen som opinionsföretaget Synovate gjort på uppdrag av Röda Korset.

Den visar att 94 procent av svenskarna hade kramat någon under den senaste veckan. Mest kramiga är personer mellan 30 och 59 år. De kramas mest, både privat och i arbetslivet.

– Det är framför allt de äldre som står lite utanför kramgemenskapen. Det har sina förklaringar; livspartnern har kanske gått bort, man har slutat arbeta, barn och barnbarn bor ibland långt ifrån.

Undersökningen visar att moderater är mer benägna än genomsnittet att krama en kollega av motsatt kön. Hela 24 procent mot 14 procent tyckte att det var okej.

Vänsterpartister är de som är mest öppna för att kramas, oavsett om det är en närstående eller inte. Där var skillnaden stor, 52 procent mot 32 procent.

– Man får se den här undersökningen lite med glimten i ögat naturligtvis, säger Bitte Gernandt.

Storstadsbor kramas mest

Drygt 1 000 personer telefonintervjuades i början av november i samband med undersökningen. Resultatet visar att att storstadsborna är mest sugna på att kramas.

– Storstäder är mer singeltäta och man har en annan levnadskultur där med större arbetsplatser. Många kramar sina arbetskamrater av både samma och motsatt kön. Men det vanligaste är trots allt att man kramar sin partner.

När gav du själv någon en kram senast?

– Det var i morse när jag kom till jobbet. Vi ligger i hårdträning inför den stora kramhelgen. Tidigare tog vi i hand men nu kramas vi. Man märker att det blir positiva möten med vänskapliga kramar i både privat- och i arbetslivet.

I morgon startar Röda Korsets auktion av kändiskramar. En auktion som sker i samarbete med aftonbladet.se och blocket.se.

– Man kan ge en Lasse Berghagen-kram till någon och också köpa en kram till sig själv av honom eller andra folkkära personer vid aktionen som startar i morgon. Den som lägger högsta budet får träffa personen i Stockholm och få en kram som kommer dokumenteras och sändas.

Följ ämnen i artikeln