Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Modebloggaren trakasseras på nätet: ”Jag är rädd att han följer efter mig”

Publicerad 2012-10-05

Modebloggaren Malin, 24, blir förföljd och trakasserad på nätet: "Han beskrev en grov sexscen med mig" 

Under ett års tid har Malin stått ut med sexuella kränkningar och hot flera gånger varje vecka.

"Du är en liten kåt penninghora."

"På gatan där du bor har man väl inte råd med sådana kläder." 

Under ett års tid har modebloggaren Malin, 24, stått ut med sexuella kränkningar och hot flera gånger varje vecka.
– När jag går hem från bussen är jag ofta rädd att personen följer efter mig, säger hon.

Gärningsmannens kommentarer släpps aldrig igenom och blir publika på Malins blogg. Men hon ser dem.
– Jag förstår inte hur man kan lägga energi på att hata en människa så mycket som han hatar mig, säger Malin och fortsätter:
– I viss mån får man tåla att bli kritiserad när man är aktiv i sociala medier, men jag är inte beredd på att bli smutskastad, sextrakasserad och kränkt.

Han skrev en sexnovell

Som värst fick hon en bloggkommentar skriven som en sexnovell med sig själv som huvudkaraktär. Avsändaren var mycket grov i sina ordval och målade upp en detaljerad sexscen med Malin. 

För ett par veckor sedan visade han att han hade henne under uppsikt. Trots att Malin inte fanns med på Eniro visste han var hon bodde.

– Det började med barnsliga förolämpningar som inte bet. Nu har det eskalerat och jag oroar mig för vad som ska hända härnäst. Jag är rädd att han ska följa efter mig när jag är ute och jag anpassar mig efter hoten, säger hon och tillägger:

– Jag tvingas ofta tänka på vad jag skriver och hur jag formulerar mig för att inte provocera honom. Häromdagen bad jag till och med en kompis att inte geotagga mig på Instagram eftersom jag inte vill att han ska se var jag bor, säger Malin.

Får inget stöd

Av polisen får Malin inget stöd. Sex gånger har hon polisanmält mannen och lika många gånger har hon fått beskedet att förundersökningen läggs ner.

– Jag har lämnat massor av bevis till polisen som de sedan slarvat bort, bland annat IP-adresser och skärmdumpar. Det är upprepade kränkningar och hot som i allra högsta grad faller in under lagen om olaga förföljelse som kom till förra året. Det är obehagligt, jag tänker ofta på vad som kan hända. Ändå får jag ingen hjälp alls, säger Malin och fortsätter:

– Det är som om polisen inte har tillräckliga kunskaper om stalkning på nätet, det finns inga rutiner för hur de ska hantera en sådan här anmälan. En handläggare på polisen uppmanade mig att spåra gärningsmannens ip-adress på egen hand men det är ju olagligt i Sverige. Jag har inget förtroende kvar för polisen.