Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Våldtäktsoffer som sviks av samhället

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-21

Maria Svelands nya roman bygger på vittnesmål

Ett helt samhälle som vänder ett 13-årigt våldtäktsoffer ryggen.

Det är handlingen i Maria Svelands nya roman, som är inspirerad av verkliga vittnesmål.

– Verkligheten är ofta tusen gånger värre än det jag beskriver, säger hon.

Det börjar med en våldtäkt under en skoldans men snart uppdagas grövre övergrepp. I stället för att stötta vänder sig samhället mot den utsatta flickan, hennes kompis och de få vuxna som står på deras sida. De förföljs, förtalas och bojkottas medan förövaren får hjälp av både juristkontakter och journalister från samma Rotaryförening.

Mitt i detta står bästisarna Emma och Julia och försöker förstå. Förstå vad som har hänt och att livet aldrig mer kommer att bli detsamma.

Förtvivlade mammor

Maria Svelands nya roman ”Att springa” handlar om svåra ämnen, men också om en vänskap som överlever allt. Boken är en fiktiv roman, men historien är baserad på hennes erfarenheter av hur barn och kvinnor som anmäler övergrepp kränks på olika sätt.

– Verkligheten är tusen gånger värre än det jag beskriver i ”Att springa”. Det här är en snäll historia i förhållande till hur det kan gå till på riktigt.

Maria Sveland har tidigare gjort flera reportage och dokumentärer i ämnet, bland annat följde hon en uppmärksammad gruppvåldtäktsrättegång och gjorde den prisbelönta radiodokumentären ”Som en hora”.

– I den vevan ringde det en massa desperata och förtvivlade mammor där pappan begärt – och fått – umgänge med barnen, trots att barnen vittnat om övergrepp, säger hon.

– Efter att ha lyssnat på dessa berättelser försökte jag hitta ett sätt att skildra det och jag kom fram till att romanformen var det bästa alternativet. Fiktion ger störst frihet och jag vill ju också berätta en historia om stark vänskap i en magisk ålder, inte väcka debatt. Jag vill snarare att folk ska läsa och bli berörda.

”Bottnar i rädsla”

Ändå brukar det bli debatt när Maria Sveland gör något. Hennes programserie ”Heliga familjen” retade gallfeber på radiolyssnare och den storsäljande debutromanen ”Bitterfittan” gjorde ordet bitterfitta till ett begrepp i sig.

– Att kvinnors situation går som en röd tråd i allt jag gör beror på min frustration över sakers tillstånd. Jag vill förstå varför saker ser ut som de gör.

Men varför väljer ett samhälle att sluta upp bakom en våldtäktsman som i din bok – och i verklighetens Bjästa?

– Jag vet inte, men jag tror att det bottnar i rädsla. Det känns tryggare att tänka att barnen ljuger än att ta in att det faktiskt har hänt.

Innan man i vården förstod i vilken utsträckning små barn blir misshandlade i hemmet och utsatta för övergrepp trodde läkare att det gick att få gonorré av tvättlappar och att små barn kunde få spontana blåmärken över hela huvudet. Hur skulle man annars förklara att barnen kom in blåslagna och hade könssjukdomar?

– Sådana exempel visar att sanningen är så smärtsam att man hellre tar på sig skygglappar, säger Maria Sveland.

Få åtal väcks

Nya siffror från i sommar visar att få anmälningar av misstänkta sexuella övergrepp mot barn leder till åtal. Sex av tio förundersökningar läggs ner. Det är betydligt sämre resultat än när det gäller misstankar om andra typer av brott.

– Att barn gärna hittar på övergreppshistorier är en myt, även om det kan ha hänt i enstaka fall, säger Maria Sveland. Skammen är snarare så stor att de skyddar förövaren och ljuger om att det inte har hänt. Till och med när de konfronteras med fotobevis. Det gör tyvärr mindre ont att förneka, både för utsatta och för omgivningen.

Ändå tycker hon att vi är på väg åt rätt håll. I dag finns det specialutbildade sexualbrottsutredare och en större medvetenhet inom vård och skola.

– Utbildning inom det här borde vara obligatoriskt för alla inom rättsväsende, vård och skola. Det ska inte vara en kort specialutbildning för särskilt intresserade. Det här angår alla.

3 uppmärksammade fall

24 mars 2010:

”Uppdrag Granskning” sänder ett reportage om en 14-årig flicka i Bjästa som blivit våldtagen och sedan så misstrodd och skuldbelagd att hon måste lämna orten. Den dömde förövaren möttes med förståelse både i skolan, kyrkan och i en stor stödgrupp på Facebook.

7 april 2009:

En 15-årig flicka tar sitt liv några timmar innan hon ska vittna mot en misstänkt gärningsman i ett våldtäktsmål. Åklagaren lägger då ner åtalspunkterna om våldtäkt eftersom åtalet främst byggde på flickans vittnesmål. Efter massiv kritik återupptogs målet och den 42-årige mannen dömdes till tre års fängelse.

26 maj 2010:

En pappa tafsade på sin då 12-åriga dotter på ett sätt som är jämförbart med våldtäkt. Men trots att han erkänner så väljer Lunds tingsrätt att fria honom. Orsaken: mannen hävdar att han sov medan övergreppet ägde rum och därför inte har agerat med uppsåt.

Maria Sveland

Ålder: 35.

Familj: Två söner, 4 och 7 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Radiojournalist och författare.

Aktuell: Med romanen ”Att springa” som kommer ut 23/8 på Norstedts.

Terri Herrera Eriksson

Följ ämnen i artikeln