Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Tre tips som räddar julen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-21

Julefrid Tre enkla tips kan rädda hela julen – och dina nära relationer. Allt handlar om att lugna ned sig, menar Eva Rusz.

Din lata partner hjälper inte till.

Gaggiga svärfar gnäller över att det är fel sorts sprit i skåpet och din ragata till svärmor ogillar sillkryddorna.

Och ja, till råga på allt klagar skitungarna över att de inte fått tillräckligt bra julklappar.

Men misströsta icke.

Här är tre enkla tips som räddar julen – och familjen.

Eva Rusz, relationsexpert.

Det är så lätt att det blir fel.

Efter jul och nyår slår skilsmässoansökningarna nya rekord, år efter år.

Människor klarar inte av att umgås med varandra för länge, för intimt.

Men var går det fel?

Vad är det som gör att vi kastar in handduken i början av januari? Och framför allt, hur stoppar vi det onda ekorrhjulet innan vi hamnar där?

Enligt Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz kan tre små tips rädda julen – och dina nära relationer.

1. Lugna ned dig.

När det börjar koka i hjärnan. Gå in på toa och lås dörren.

– Det viktigaste är att kunna lugna ned sig. Antingen räkna till 10 som farbror Melker, eller välj en fras som du säger till själv. ”Det går över” eller ”Vad gör det här om tio år” säger Eva Rusz.

2. Menar inget illa.

Säg till dig själv, om och om igen om så behövs, att det som sägs inte är sagt med onda avsikter.

– De vill dig inte illa personligen. Om du kan sätta en etikett på det som sägs, oavsett vem det är som gnäller, att det är dumt, omoget eller barnsligt så blir det lättare att skaka av sig det, än om du tänker att kritiken är riktad mot dig, med avsikten att såra. Då väcks i stället tankar om hämnd och du känner dig kränkt.

3. Du överlever.

Det går över. Faktiskt.

– När man blir arg känner man att ”jag måste säga det här nu, annars spricker jag”. Men det gör du inte. Julen kommer att gå över. Det blir mellandagar, det blir nyår. Du kommer att överleva. Det kommer att bli en ny dag. Säg det till dig själv, säger Eva Rusz.

Ett annat tips från relationsexperten är att, när julen väl är över, sätta sig och skriva en lista över vad som gick snett. Och använda det som en checklista nästa år.

– Klagar svärfar på konjakssorten, och svärmor på något med maten? Eller om din partner inte hjälpte till eller om ungarna var missnöjda? Allt kan du ta lärdom av och ändra till nästa år så att det inte blir ett återkommande tema. Det är möjligt att vara sams. Under andra världskriget grävde man ner stridsyxan och spelade fotboll på julafton. Om det var möjligt ska väl även du kunna hålla sams med de dina, säger Eva Rusz.

Och sist men inte minst. För att hålla kärleken vid liv. Låt julafton bli en dag på året då kritik är förbjuden.

– Säg tack för det som han eller hon hjälper till med, istället för att fräsa över det som den inte hjälper till med. Säg ”Den var god” om något som smakar bra i stället för att kommentera det mindre lyckade på julbordet. Goda tankar föder goda känslor och dina förväntningar blir dina framtida tankar.

Se till att få en skön jul, helt enkelt.

– Börja med en långpromenad eller ett varmt bad. Lyssna på lugn musik som gör dig glad… och om allt annat går åt skogen och du hamnar i ett jättegräl med din partner, kom då överens om att ni inte ska prata om det mer förrän året är slut, och att ni i januari ska gå igenom det som hände – med professionell hjälp, säger Eva Rusz.