Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Vi hittade sju syskon via nätet”

Publicerad 2014-03-05

Pappan är okänd - men Savanna, 3, har träffat flera ”donatorsyskon”

Savanna, 3, kommer kanske aldrig att få veta vem hennes pappa är - han är anonym spermadonator.

Men biologiska halvsyskon finns det gott om.

– Jag vet att det finns minst sju barn till från samma donator. Vi har träffat några av dem, i USA och Danmark, ­säger Savannas mamma ­Sanna.

Savannas pappa är dansk, blåögd, gillar att spela piano och idrotta.

Utöver det finns ett gulnat foto på en liten pojke som ler mot kameran, sjukdomshistorik, information om föräldrar och syskon, samt en handskriven hälsning som lyder: ”Lycka till och hoppas allt blir bra för dig och ditt framtida barn.”

Mycket mer än så vet inte Sanna om sin dotters donator.

Internationellt registerv

Och så kommer det att förbli - om han inte själv väljer att ­höra av sig, förstås.

Men tack vare ett internationellt register har Sanna ändå lyckats spåra flera halvsyskon med samma donatorkod som Savannas pappa.

– Det känns fantastiskt att kunna ge henne möjlighet till kontakt med ”pappas sida” även om hon kanske aldrig kommer att få veta vem han är, säger Sanna.

Hittills känner hon till två syskon i Sverige, tre i Danmark och två i USA, men gissar att det finns betydligt fler. Donatorns sperma har nämligen skickats till en rad länder, däribland Tyskland, Georgien, Spanien, Irland, Belgien, Albanien, Cypern, Grekland, Island och Polen. Så hur många biologiska halvsyskon Savanna egentligen har är det ingen som vet.

– Min gissning är att det finns väldigt många barn, men det är ju inte alla som vill ha kontakt. Att registrera sig och söka kontakt är frivilligt. Och för mig har det varit viktigt att göra det.

Halsband från storebror

Vi sitter i soffan hemma hos Sanna och Savanna. Medan vi pratar far Savanna runt som ett litet yrväder, hon visar upp sina­ skor, prinsessklänningar och ibland dyker hon ner i högen av leksaker på golvet - men när storebror Sebastian kommer på tal, tittar hon upp och blir nyfiken:

– Min storebror har gett mig ett halsband, säger hon och hämtar ett litet halsband med en nyckel­pigeberlock.

Så hoppar hon upp i sin mammas knä och börjar ­berätta om när hon träffade femåriga Sebastian på Tivoli i Köpenhamn, förra sommaren.

Tät kontakt

Amerikanska syskonen Ryan från Arizona och Phoenix från Miami har hon också träffat men då var hon bara ett år, och minns inte. Men hon vet att de finns och att de kommer ifrån samma ”pappa-frö” som hon.

– Vi har ganska tät kontakt, särskilt med Phoenix och hennes mamma. Vi skickar foton och teckningar, jämför likheter och olikheter mellan våra barn. Ibland diskuterar vi hur man kan förhålla sig till pappa och barnens ursprung på ett bra sätt. Det är inte alltid enkelt, medger Sanna.

Men att berätta för Savanna om hennes ursprung har trots det alltid varit självklart för Sanna.

Har varit tufft ibland

– Jag har varit fullständigt uppriktig och berättat godnattsagor om pappa för henne, från det att hon var så liten att hon knappt kan ha förstått allt. När hon började på förskola märkte hon att andra barn har pappor som hämtar och lämnar. Det har ibland varit tufft för henne, men för mig har det varit viktigt att säga som det är. Jag vill att hon ska veta sanningen.

Att hålla kontakt med Savannas halvsyskon har blivit en viktig del i processen att knyta an till relationer som har med pappa att göra.

– Min dotter är det bästa som hänt mig och även om hennes donator väljer att aldrig ge sig till känna, vill jag göra allt jag kan för att hon ska veta att hon har familj på pappas sida. När hon blir äldre får hon själv bestämma om hon vill ha kontakt eller inte. Just nu är hon väldigt nyfiken på sina syskon.

I Sverige får spermadonatorer inte vara anonyma

  Provrörs­befruktning med donerad sperma är tillåtet i Sverige ­sedan 2003.

  Ensamstående har inte rätt till spermadonation i Sverige, många reser därför till Danmark för att få hjälp.

  Enligt svensk lag har barnen rätt att få uppgifter om sitt genetiska ursprung. Det innebär att bara så kallade öppna donatorer är tillåtna. I Danmark behöver inte donatorn avslöja sin identitet, han kan välja att vara anonym.

  I Sverige får donatorn endast donera till ett begränsat antal barn. Han ska ­vara fri från genetiska sjukdomar och ­inte äldre än 45 år.

  Samtliga donatorer (oavsett ursprung och land) får ett id-nummer, som även ges till föräldraparet. Via olika forum, exempelvis seedsibling.org eller donorsiblingregistry.com, kan de som vill registrera id-numret och söka efter barn/halvsyskon och/eller donator med matchande id-nummer.