Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

De sexstrejkar - för bättre vägar

Publicerad 2013-10-30

De colombianska kvinnornas protester ger resultat

Kvinnor i Colombia går just nu i sexstrejk - för att få till en samhällsförändring. Liknande sker på flera håll i världen.

Genusvetaren Lena Martinsson tror på den annorlunda metoden.
– Sexualitet som vapen i en politisk strid är en ytterlighet, men kan vara rätt strategi.

Lena Martinsson.

Det är andra gången på två år som kvinnorna i den lilla staden Barbacaos i sydvästra Colombia har gått i sexstrejk. I kamp för en bättre infrastruktur dissar de sina äkta makar och pojkvänner i sovrummet.

Protesterna började för två år sedan då en ung gravid kvinna omkom längs den enda och dåligt underhållna vägen som förband byn med resten av landet. Ambulansen fastnade på vägen och hann inte fram till sjukhuset i tid. Domaren Marybell Silva tog till en annorlunda metod och flera av stadens kvinnor slöt upp i kampen om att få vägen upprustad och underhållen, enligt brittiska tidningen Daily Mail.
 

”Vi slutar att ha sex”

– Varför sätta barn till världen när de dör utan läkarhjälp och vi inte ens kan erbjuda dem de mest grundläggande rättigheterna? Vi slutar att ha sex och slutar att skaffa barn tills staten uppfyller sina tidigare löften, sa Ruby Quinonez, en av strejkledarna då.

Politikerna lovade att vägen skulle lagas och regeringen avsatte 21 miljoner dollar för att asfaltera den drygt fem mil långa vägen. Men inget hände och nu återupptas strejken.
Den här gången tycks det ge resultat, enligt amerikanska nyhetsorganisationen Public Radio International. Maskiner har körts fram för att visa att arbetet är på gång, men än väntar svårigheter såsom svår geografisk och politisk terräng innan staden får sin genomfart.

”Olika sammanhang kräver sina strategier”

Lena Martinsson är professor i genusvetenskap på Göteborgs universitet och forskar på kvinnorörelsers arbete runt om i världen. Hon tycker det är intressant att de valt denna metod.
– Vi måste förstå att olika sammanhang kräver sina strategier. De här kvinnorna har kommit fram till att detta är ett sätt att agera, som de anser vara värt att pröva, säger hon och fortsätter:

– Att politisera sex har gjorts i nästan alla kvinnorörelser genom tiderna, om än på olika sätt. Hela vårt samhälle är organiserat kring sex så det är viktigt att inse att sex faktiskt är en politisk fråga.
Är inte det här ett sätt att säga att kvinnors makt sitter mellan benen?
Nej det tycker jag inte. Det är en form av motstånd som kan vara mycket relevant i den situationen de befinner sig i. Det är ett medvetet val och att sexstrejka är en ganska avancerad kollektiv rörelse, säger Lena Martinsson och fortsätter:
– Att gå i demonstrationståg eller hungerstrejka är också att protestera med kroppen. Uppenbarligen har de här kvinnorna fått folk i hela världen att reagera, så på ett sätt har de ju faktiskt lyckats.
Lena Martinsson tycker att kvinnornas strejk är ett sätt att ta ansvar för sitt samhälle.
– De har väckt viktiga frågor, de har politiserat inte bara sexualitet utan också barnafödande. De vägrar föda barn till ett samhälle de inte erkänner. Det är att ta politiskt ansvar.

Följ ämnen i artikeln