Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Datorspel nyttigt för barnen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-04-19

Sluta genast att leka, barn! Kom in och sätt er vid datorn!

Så borde kanske föräldrarna ropa, i stället för tvärtom.

Det är nämligen nyttigt att spela dator, enligt en ny rapport från Folkhälsoinstitutet.

– Man kan förstås inte råda till att barnen ska skippa den fysiska aktiviteten, men det finns mycket som pekar på datorspel som något i grunden positivt, säger utredaren Anton Lager på Folkhälsoinstitutet.

Tillsammans med sin kollega Sven Bremberg har han studerat 30 olika forskningsrapporter från hela världen med tyngdpunkt på USA. Samtliga studier har undersökt hur datorspel påverkar barnen när det gäller intelligens, aggressivitet och övervikt.

Bra för rumsuppfattning

Att datorspel ger positiva effekter på barnens rumsuppfattning är entydigt, likaså att de blir bättre på att tankemässigt hantera former och mönster. Detta är förmågor som används i problemlösning och som är viktiga delar av vår intelligens. Flitigt datorspelande sänker även barnens reaktionstid.

Att skjuta ihjäl sina fiender på datorskärmen verkar inte heller göra barn och ungdomar våldsamma i verkliga livet. Det finns inget stöd för att aggressiviteten skulle öka av våldsamma spel.

– Aggressiviteten är välstuderad. Det enda man egentligen har kommit fram till är att barnen direkt efter att de spelat kan välja mer aggressiva leksaker än andra barn, säger Anton Lager.

Valde karatedocka

I en studie valde de barn som spelat ett karatespel i större utsträckning än andra barn att efteråt leka med en karatedocka som fanns i närheten.

Däremot syns inga märkbara effekter av datorspelandet i de studier där forskarna tittat på aggressiva känslor, tankar och beteende i övrigt.

Osäkrare blir tolkningen av de båda studier som fokuserat på övervikt.

I en av dessa syns effekter som troligen mer har att göra med överdrivet tv-tittande än med datorspel.

Ett allt hetare debattämne är att datorspel kan leda till spelberoende. Några sådana forskningsrapporter har dock inte ingått i Folkhälsoinstitutets genomgång.

Thomas Eriksson/TT

Följ ämnen i artikeln