Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Byxorna kan kosta henne 40 piskrapp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-11

Brottet: hon bar byxor.

Straffet hon riskerar: 40 piskrapp.

Jobbet på FN i Sudan hade gett Lubna Hussein immunitet. Men hon sa upp sig.

– Jag är inte rädd för smärtan, säger hon i en exklusiv intervju till Aftonbladet.

Journalisten och FN-medarbetaren Lubna Hussein, 34, satt på ett kafé i Sudans huvudstad Khartoum den 3 juli i år. Plötsligt dök polisen upp och grep henne tillsammans med tolv andra kvinnor. Alla hade byxor på sig, vilket är olagligt för kvinnor i landet.

Eftersom offentlig piskning anses dra skam över familjen gjorde de flesta av kvinnorna som vanligt – de lät sig piskas direkt av polisen på den lokala polisstationen.

Men Lubna Hussein valde att anlita en advokat och tog saken till domstol – något som dragit världens blickar till sig.

”Måste bli ändring”

– Det är vad jag ville, att det här ska uppmärksammas så att lagen ändras. Att situationen ser ut så här på 2000-talet – det måste bli en förändring, säger hon på en knastrig telefonlinje från kontoret där hon jobbar med att förbereda rättegången.

Sedan två år tillbaka var hon anställd som sekreterare på FN:s kontor i Khartoum. Anställningen innebar att hon skulle slippa straff. Men Lubna Hussein sa upp sig för att statuera ett exempel.

Den 7 september faller domen. Lubna Hussein fokuserar inte på straffet.

– Att lagen skulle fortsätta råda är värre än smärtan av piskrappen, förklarar hon.

Hur ser du på chanserna att bli friad?

– Jag vet inte, det är väldigt svårt att säga vad utgången kommer att bli. Antingen ändrar de lagen eller så fortsätter de som nu, att piska kvinnor.

Enligt Lubna Hussein, som 2007 stoppades från att arbeta som journalist av den nationella censurmyndigheten, rapporterades 43 000 piskningar av kvinnor i Sudan under 2008.

Mamma är orolig

Hon är änka och har inga barn. Hennes föräldrar och övriga släkt stöder henne – även om hennes mamma är väldigt orolig och ber för hennes liv varje dag.

Hur ser du på framtiden?

– Jag hoppas att detta kommer att ha effekten att fler kvinnor kommer att försvara sina rättigheter.