Så klarar ni kriserna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-31

Ett av Hollywoods äldsta radarpar - Tom Hanks och Rita Wilson. De har lyckats kombinera karriär och kärlek och har nu varit gifta i tjugo år.

Expertens tips för att fixa relationen

Förr eller senare krisar alla förhållanden.

Men det går att ta sig igenom svårigheterna – relationscoachen Lennart Matikainen, författare till boken ”Rena relationer”, ger sina bästa råd.

Vardagskrisen

Lennart Matikainen.

– En klok kvinna sa en gång till mig att passionen är kärlekens största fiende. Det är jag beredd att skriva under på.

Passionen är en låga som har möjlighet att utvecklas till en stor och kraftfull eld – men då behöver den underhållas och få bränsle.

– Redan när du går in i en relation måste du börja bygga en grund som den kan vila på, annars rasar den ihop. Lär känna din partner på riktigt, berätta vem du är, din historia, dina rädslor, dina tidigare relationer. Alla kort på bordet, ända fram till mötet med din nya partner. Är du rädd för att bli övergiven och har lätt för att bli klängig? Berätta det, så kan din partner ge dig stöd när det händer i stället för att dra sig undan eller stöta bort dig. Fråga varandra: Vad gör vi om allt känns grått och trist en dag? Hur hanterar vi det? Tillsammans kan ni hålla facklan levande och se till att vardagen blir ljus och härlig.

Barnkrisen

– Har ni gjort den första läxan och jobbat med er egen relation, fortsätter ni bara på samma sätt. Tänk igenom vilka problem som kan uppstå redan innan barnen kommer, och förebygg dem.

Vad är det värsta som kan hända? Vad gör vi om vi blir sömnlösa i ett helt år? Inventera ert nätverk, vilka finns det som kan ge er avlastning och en möjlighet att få tid för varandra? Sätt upp avtal med dem och kom överens om i vilken utsträckning de ska hjälpa till.

En dag i månaden utan barn kan räcka långt. Har ni en trygg och harmonisk relation kommer era barn också att bli trygga och lugna.

Lustkrisen

– Lusten försvinner när du är stressad och missar att kommunicera med din partner. Framför allt kvinnor reagerar ofta med minskad sexlust när de inte känner sig bekräftade eller lyssnade på. Ta en halvtimme varje vecka när du och din partner sitter ner och andas ut tillsammans, och i tur och ordning berättar hur ni känner för varandra och för er relation.

I det mötet skapas närhet och öppenhet – och det är nycklarna till att hålla lusten vid liv.

– Det är också oerhört viktigt att prata om sin sexualitet. Befinner du dig i ett läge där du inte känner så mycket lust måste du prata om det. Att ställa upp för att den andra vill är absolut tabu. Se däremot till att hålla romantiken igång, överraska varandra med en middag på krogen eller en bio. Lägg ner lite energi på varandra!

Trohetskrisen

– Om du har blivit attraherad av Kalle på jobbet, beror det sannolikt på att du saknar något i din egen relation som Kalle representerar. Fråga dig själv vad det är – närhet? ömhet? överraskningar? – och när du har kommit fram till svaret går du hem och talar med din partner om saken. I de allra flesta fall har din partner saknat precis samma sak – och då kan ni jobba på det tillsammans.

- Känner man sig inte hel i sin relation är det lätt hänt att man söker det som saknas någon annanstans. Ta ditt ansvar i stället och se det som en möjlighet att utvecklas tillsammans med din partner.

Pengakrisen

– Dr Phil brukar säga: ”It’s never about the money”. Jag håller med. Pengarna är bara symptomet, i själva verket handlar det om att man upplever sin partner som snål rent känslomässigt. Men det är känsligt och svårt att tala om, och därför bråkar vi om pengar i stället. Pengarna blir ammunitionen vi använder för att straffa den andra.

– Här gäller det att hitta själva kärnan och arbeta med den. Om vi lyssnar på, bekräftar och uppmuntrar varandra kommer vi inte att bråka om pengar längre. Uppstår det något problem så löser vi det, eftersom vi båda vill bidra till att vi får det bra tillsammans. Då blir vi generösa.