”Man avslutar inte sitt gamla liv för man adderar ett barn”

Publicerad 2011-10-13

Sätta privatlivet på hold eller fortsätta som vanligt, med en baby bredvid.

Hur mycket ska man ändra på livsstil och vanor när man blir förälder?

Bloggaren Anitha Schulman.

Bloggaren Anitha Schulman och hennes man Calle Schulman betalade en barnvakt och gick ut på restaurang tillsammans när dottern Penny var sex veckor gammal. Anitha Schulman skrev om det på sin blogg och restaurangbesöket väckte en storm av kritiska bloggkommentarer, berättade hon i TV4:s program ”Malou efter tio” i tisdags.

De flesta kommentarer kom från kvinnor som menade att hon var en dålig mamma. Att Anitha Schulman drack ett glas vin när hon ammade väckte också en hel del anstöt i bloggosfären.

– Folk blev fruktansvärt provocerade, det var till och med på tal att jag hade anknytningsproblem för att jag lämnade bort mitt barn, berättade Schulman i studion.

Pausa sina egna behov

Anitha Schulman och hennes man bestämde sig redan under graviditeten för ett gemensamt förhållningssätt inför föräldraskapet, berättade hon.

– Vår idé var att värna om förhållandet samtidigt som man blir förälder. Man går in i en ny fas i livet, men den fasen betyder inte att man avslutar sitt gamla liv utan faktiskt adderar på ett barn.

Jenny Klefbom är barnpsykolog och känner igen resonemanget.

– Visst är det viktigt att värna det som är viktigt för en själv, inte ge upp hela sitt liv bara för att man blir förälder.

Hon betonar att det är en enormt omvälvande livsförändring att bli förälder, att man inte kommer kunna leva samma liv som tidigare och att det är viktigt att man är på det klara med det.

– Föräldraskap innebär att man får sätta sina egna behov på hold lite.

Barnet i fokus

Hur mycket man ska hålla i sitt ”gamla” liv, och värna sina intressen utan barnet tycker Klefbom att varje förälder måste avgöra själv. Men barnets bästa ska stå i fokus. Barn är olika, vissa har en jobbig första tid och då är föräldrarnas närvaro extra viktig för att skapa trygghet, menar hon.

– Som förälder måste man våga lita på sig själv. Vi är rätt bra på att omyndigförklara oss själva, men jag litar på mitt eget omdöme, säger Anitha Schulman.

På den punkten får hon medhåll av barnpsykologen.

– När det gäller väldigt små barn ska man gå på känsla och lita på sitt eget förnuft, säger Jenny Klefbom.