Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Bara två har fått rätt i domstol

Uppdaterad 2013-08-15 | Publicerad 2013-08-12

Svårt att bevisa diskriminering

Varje år anmäls omkring hundra fall av diskriminering som gäller graviditet och arbetsliv.

Men bara två har fått rätt i domstol - på fyra år.

– Många gånger står ord mot ord, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen.

Att gravida kvinnor känner sig missgynnande på arbetsplatsen är inte ovanligt. Problemet handlar snarare om svårigheterna att bevisa vad som verkligen har hänt.

– En del av anmälningarna som kommer till oss är dessutom redan preskriberade, och då kan vi inte göra annat än att avsluta ärendet direkt, förklarar Clas Lundstedt.

Kort preskriptionstid

Inom arbetslivet är preskriptionstiden kort - och ser olika ut när det gäller olika typer av ärenden. Därför är det extra viktigt att snabbt göra en anmälan till DO, menar Clas Lundstedt.

Diskrimineringsombudsmannen, som funnits sedan 2009, mottog förra året sammanlagt 1500 anmälningar, av dessa gällde 500 diskriminering inom arbetsliv.

– Först gör vi en initial bedömning. Och inom två veckor får den som skickat in en anmälan svar på om vi kommer att gå vidare eller inte. Gör vi det begär vi i nästa steg in ett yttrande från den anmälda parten.

”Inte per automatik diskriminering”

När det gäller uppsägningar vid graviditet tittar DO bland annat på om det finns ett nära tidssamband mellan kvinnans graviditet och arbetsgivarens ändrade inställning till henne.

– Att bli uppsagd när man är gravid innebär inte per automatik att det rör sig om diskriminering. Det är viktigt att komma ihåg att vår uppgift är att utreda om det är graviditeten i sig som lett till uppsägning.