Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Så hittar ni tillbaka till rutinerna igen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-13

Terapeuten guidar er till vardagslunken efter semesterkaoset

Snart skolstart och hemma är det kaos...

Barnen vägrar sova, äter godis och irrar omkring i pyjamas halva dagarna.

Det har blivit dags att få ordning på vardagsrutinerna igen.

Vi lär dig hur.

Det kan tyckas omöjligt att få in familjen i vardagshjulet igen. Men det går.

Ungarna är lediga och hemma. Reglerna är satta ur spel.

Det är skönt och befriande i juni. Det är okej i juli.

Men när yngsta dottern äter glassfrukost för femte gången den här månaden börjar det kännas lite dumt i mammamagen.

Alltstå, hon borde ju egentligen inte...

Och jag borde kanske...

Hon går till frysen själv numera.

Tripp trapp i nattlinnet. Sen bänkar hon sig vant i soffan framför Svampbob fyrkant.

Det är snart skolstart och allt är upp och ner.

Sims till midnatt

Huset är förvandlat till ett slags ingenmansland där alla gör lite som de vill. Dammsugaren ligger på golvet, blommorna ser vansinnigt ledsna ut och äldsta dottern spelar Sims till midnatt.

Jag inser att mammaproffset tagit tajm out alldeles för länge. Nu är det dags att ta tajm in!

Behöver du också hjälp?

Psykologen och familjeterapeuten Bengt Grandelius hjälper dig att hitta tillbaka till vardagsrytmen igen.

Läggdags – Undvik tjafs och bråk

Det är lätt hänt att dygnsrytmen rubbas när man är ledig. Därför är det viktigt att barnet får tid att vänja sig vid tanken på att vardagsrutinerna närmar sig. Dels för att undvika tjafs och bråk, men också för att omställningen från lov till vardag inte ska bli för brysk.

Ett bra sätt är att göra nedräkning tillsammans. Några veckor innan skolstart får barnet nattsudda fyra kvällar, veckan efter bara tre, sedan två osv.

Frukost – Försök hålla rutinen även på lovet

Undvik resonemang och ge inte chans till prutmån. Om barnet fått möjlighet att hoppa över frukosten under ledigheten kan det bli kiv. Därför är det bättre att försöka hålla på frukostrutinen även under loven.

Om du som förälder kompromissar för mycket med frukostätandet kan morgonen bli stressig för hela familjen. Ibland är det bättre att vara rak och hård.

Påklädning – Låt barnet vara med och bestämma kläder

Återgå snabbt och radikalt till vardagsvanorna. Lär känna ditt barns självvalda rytm. Kanske behöver han/hon stiga upp tidigare på morgonen för att hinna med ordentligt. Skuldbelägg aldrig ­barnet för förseningar (typ: ”Nu ­kommer pappa för sent till jobbet för att du strular”). Det är föräldrarnas ansvar att se till att morgonen fungerar som den ska.

Hjälp barnet att komma upp i tid för att hinna med. Ta fram kläder, gärna olika, så att barnet är med och bestämmer. Men se upp, för många klädval kan innebära att barnet får svårt att välja. Två alternativ räcker. Det ger barnet en känsla av att vara med och bestämma.

Läxor – Sitt med och visa att du är intresserad

Gör ingen stor sak av läxläsningen. Det är barnens ”jobb” och de vet att det är så det är. Efter sommaren kan det vara trögt att komma igång. Hjälp dem att mobilisera entusiasm inför att de får lära sig någonting nytt. Sitt med och visa att du är intresserad av deras skolarbete.

Tydliggör ordningen för när och hur saker och ting ska göras. Ett bra system är att barnen får ”köpa” tid. Exempel: en timmes läxtid motsvarar en halvtimme vid datorn efter att läxan är gjord.

Ansvar – Har du blivit ett tjänstehjon?

Vilken roll intar du som förälder under semestern? Förvandlas du plötsligt till tjänstehjon – och i så fall varför? Att lära sig hålla ordning på sina saker är en livsläxa som absolut inte bör ta semester.

Eget ansvar stärker barnet och lär det att känna respekt för andra och för sig själv.

Kompisar – Nu måste skolan komma först

Gör klart för barnet hur ofta och när det är okej att träffa kompisarna. Under lovet kanske det haft fri tillgång till sina vänner, nu måste skolan komma först. Prata om hur ni som föräldrar ser på saken, vad ni är beredda att acceptera, och gör helst detta i ett resonemang där barnet också får komma till tals. Försök att i möjligaste mån ta hänsyn till hans/hennes förslag.

Kompisar såväl som tv och dator måste få sin tid, men inte all tid! En bra sak är att göra en skriftlig överenskommelse och sätta upp på kylskåpsdörren.

Källa: Bengt Grandelius, psykolog och familjeterapeut.

Följ ämnen i artikeln