”Jag upptäckte min storhet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-13

Malin Berdette har slutat vara duktig i det tysta

Hon har gått från högpresterande martyr till framgångsrik affärskvinna.

Men vägen dit var långt ifrån spikrak.

– Jag var så sjukt duktig att jag lyckades bränna ut mig vid 21. I dag drivs jag av inre lust, inte av att prestera, säger Malin Berdette.

Hur blir en tokambitiös tjej som jobbar, studerar, är politiskt engagerad och slutligen kollapsar den hon är i dag: en självförverkligad inspiratör?

– Det handlar om att förändra sig själv. Om vilka glasögon man väljer att se världen genom. Halvdunkel är mindre skrämmande, men man ser heller inte alla möjligheter.

Lyssna inåt

Mycket av det Malin Berdette, verksamhetsutvecklare från Helsingborg, säger, låter självklart. Visst är det så här man borde leva sitt liv. Använda all sin potential. Men hur sätter man igång?

– Det finns tillfällen då det känns som att jag ler inombords. Då vet jag att jag gör rätt. Sätt dig ner och lyssna inåt. Lita på den känslan.

I sin roll som verksamhetsutvecklare hade Malin tagit fram en modell för att boosta potentialen i företag. Kanske kunde den funka på människor? Hon använde sig själv som försökskanin och fick en helt ny självbild.

– Jag upptäckte min storhet. Om jag vill ha något bättre kan jag skapa det själv, i stället för att bli arg över sådant som inte funkar.

Hon fortsätter:

– Man kan gömma sig genom att vara tyst och duktig, men också dölja sin rädsla med att visa sig stark och ta plats. Det gäller att bryta mönstret.

Ser trendbrott

Karriärcoachen Nina Jansdotter säger att svenska kvinnor är urdåliga på att framhäva sig vid löneförhöjning, anställningsintervjuer och alla situationer där du måste kliva fram.

– Den kollektiva vi-andan ligger i vår sociala fostran. Då är det svårt att sälja sig själv. USA har mycket mer individualism i företagskulturen.

Men hon ser ett trendbrott bland yngre tjejer. I gengäld känner de enorma krav att göra allt bättre än männen.

– Därför ser vi så hög utbrändhet bland unga. Good enough finns inte. Men att unga tjejer kliver fram är ändå ett steg i rätt riktning.

Tyvärr är det inte så
lätt...