Nu startar abortstriden

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-27

Het debatt väntas under kd:s riksting

En hård abortstrid väntar vid kristdemokraternas riksting i Sundsvall som inleds på torsdagen. Utgången är oviss.

– Det kan bli vad som helst, säger riksdagsledamoten Anneli Enochson (kd), Göteborg, till TT.

Hon är en av många kristdemokrater som vill ha sänkt abortgräns och som vill hindra utländska kvinnor att få göra abort i Sverige.

Abortfrågan är känslig för partiet. När det grundades 1964 av pingstledaren Lewi Pethrus och pastor Birger Ekestedt var partilinjen nej till abort. Stegvis ändrades inställningen under Alf Svenssons ledarskap och för tio år sedan desarmerades den med ett medicinskt-etiskt program. Därmed accepterade kristdemokraterna den nuvarande abortlagen.

Så när partiledaren och ansvarige ministern Göran Hägglund strax före jul aviserade en liberalisering av abortlagen, genom att tillåta utländska kvinnor att göra abort i Sverige, slog det ner som en bomb i partileden. Visserligen hade en utredning förespråkat det men många kristdemokrater såg Hägglund som garanten för att det inte skulle genomföras.

Svängde hastigt

– Det utlöste debatten. Det är första gången på mycket lång tid som abortlagen ändras och då sker det under ett kristdemokratiskt statsråd på ett sätt som många inte uppskattar, säger riksdagsledamot Lennart Sacrédeus, Mora.

– Vi kunde aldrig föreställa oss att det skulle kunna svänga så hastigt och i motsats riktning mot vad partiet sagt i valrörelsen. Det är klart att vi blev förvånade och att det väcker väldiga reaktioner, säger han.

Till årets riksting finns ett 30-tal motioner om hårdare abortregler. Flera distrikt har ställt sig bakom.

Sacrédeus tror inte att rikstinget kommer att gå emot förslaget att låta utländska kvinnor göra abort här eftersom det är så starkt knutet till Göran Hägglunds person och till hans status som partiledare.

Det är mer jämnt i frågan om sänkt gräns för fri abort till tolv veckor, som fem partidistrikt har stämmobeslut på, säger han.

Kompromiss

Partistyrelsen har öppnat för en kompromiss genom att föreslå att en översyn av det medicinskt-etiska programmet.

Men kritikerna ser det som ett försök att rättfärdiga propositionen om utländska kvinnors rätt till abort, eftersom partistyrelsen samtidigt säger nej till förslag om ändringar.

Resultatet kan bli att inga beslut fattas och att alla frågor hänskjuts till arbetsgruppen, tror Sacrédeus.

Göran Hägglund själv anser att dagens lagstiftning är klokt avvägd och räknar med att rikstinget ska markera att partilinjen ligger fast.

Samtidigt som partiet skakas av inre strider kämpar partiet med sviktande opinionssiffror. I valet sjönk partiet från 9,1 till 6,6. Därefter har kräftgången fortsatt och i ett antal opinionsmätningar pendlat runt fyraprocentsspärren till riksdagen.

– Ett parti som inte mår bra inombords får mindre kraft utåt, säger Sacrédeus.

Läs också:

Lillemor Idling/TT