Säker på nätet?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-14

Så skyddar du dina barn på nätet

Pedofiler, nättrakasserier och nakenbilder. Hoten mot barnen på internet har blivit en stor diskussion och många föräldrar känner sig hjälplösa. Ewa Thorslund reagerade på debatten kring ungas nätvanor och bestämde sig för att skriva "Säker på nätet? En handbok för föräldrar och vuxna".

Ewa Thorslund

Spärrade sidor, inlåsta tangentbord, förbud mot att använda datorn. Medlen är många i målet att skydda sina barn mot farligheter på internet. Men är det rätt väg att gå? Ewa Thorslund anser inte det. Tillsammans med Bris, Rikskriminalpolisen, Medierådet och organisationen Friends, har hon skrivit boken "Säker på nätet? En handbok för föräldrar och vuxna". Hon menar att dialog är bästa skyddet.

– Prata med ditt barn, var delaktig. Ta reda på vilka sidor de anväder och vad de gör där. Diskutera om vad som är rätt och fel, helt enkelt. Olika filter och programvaror är bra men gör ju inte att barnen skyddas helt och hållet. Det viktiga är att de förstår vad olika saker leder till. Och att de förstår när de ska be om hjälp. säger Ewa Thorslund.

Sandlådeprincipen gäller även om internet

Ewa menar att de regler som gäller i verkliga livet gäller på internet också. Precis som i sandlådan.

– Även om internetvärlden är relativt ny så är ju föräldraskapet i stort sett detsamma, de värderingar och den uppfostran man för över på barnen måste appliceras även på internet, säger Ewa.

Att barnen är hotade på internet och att föräldrar är rädda för att låta dem använda datorn hemma tycker hon är överdrivet.

– Det behövs lite balans i hela diskussionen, jag förstår att föräldrar känner oro eftersom media visar ytterligheter. Man får lätt känslan av att internet är hemskt, men det mesta är ändå bra, säger Ewa.

Ewa Thorslund är själv trebarnsmamma och hennes bästa tips är att vara med.

– Var med! Lär dig själv internet, i dag är barnen helt otroligt smarta och duktiga på datorer, men vi måste hänga med. Vi måste veta och förstå vad barnen gör, då kan man ha en dialog och ha bättre koll, tipsar Ewa Thorslund.

Hitta spärrarna till din
dator
Bitos - Bienvenue sur
Bitos
Powerful, scalable tools to effectively detect and block child sexual abuse material -
NetClean
Välkommen till
DatorKoll
VÄLKOMMEN TILL SÄKERONLINE -
Hem

Följ ämnen i artikeln