Så fick hon killarna att börja läsa

Publicerad 2013-11-21

Alexandra Karlsson lyckades vända trenden hos pojkarna i skolan

LYCKAT PROJEKT  Pojkarna i klass 5, Borbackaskolan i Värnamo, läser mer nu än förut, tack vare projektet ”pojkar läser” som startades av bibliotekarien Alexandra Karlsson.

Att läsa för livet, ­heter det ju.

Men godnattsagostunden har krympt och forskning visar­ att pojkars läsförmåga har försämrats.

Alexandra Karlsson, barnbibliotekarie i Värnamo, har startat projektet ”pojkar läser” för att råda bot på problemet.

Den statliga litteratur­utredningen som blev klar tidigare i år är ingen munter läsning. Tvärtom visar den att pojkar halkar efter i läsning och att de ogärna läser böcker.

Skolan har ibland kritiserats för sin oförmåga att snappa upp problemet - men undersökningar visar även att fäder läser i mindre utsträckning än tidi­gare, vilket tros vara en orsak till pojkars syn på läsning som ”omanligt”.

Alexandra Karlsson och hennes kollegor på biblioteket i Värnamo kände att de ville göra något och började fundera på hur de skulle kunna få fart på läslustan igen.

Intresset har ökat

Resultatet: ett lyckat projekt, som fått bibliotek runt om i landet att vilja ta efter.

- Vi märkte att antalet pojkar som kommer till biblioteket efter en viss ålder minskat. Och i takt med att olika forskningsresultat börjat visa hur illa ställt det är, ökade vår vilja att göra något.

Med bidrag från Länsbiblioteket i Jönköping började planeringen ta fart för ungefär ett år sedan. I dag träffar bibliotekarierna pojkar från åtta fokusklasser i kommunen två gånger i månaden.

- Det är väldigt roligt att se hur pojkarnas intresse för böcker och läsning ökar över tid, säger Alexandra Karlsson.

Under mötena diskuteras olika böcker, så kallat ”bokprat”, pojkarna har även fått lära­ sig mer om vad e-böcker är och hur de fungerar. Dessutom ordnas bokbingo, högläsning, skrivarverkstad och författarbesök. En del av aktiviteterna sker på skolan, en del på biblio­teket och man stöttar samtidigt lärare och föräldrar i hur läsning kan göras rolig och spännande för pojkar.

Spökhistorier populära

- Målet är att öka pojkarnas fritidsläsning och vi märker att intresset växer. Det är kul att se, just nu är det många som gillar läskiga spökhistorier.

En anledning till varför pojkar i mellanstadieåldern generellt tappar intresset för böcker tror Alexandra Karlsson beror på att datorspel, kompisar och sport blir viktigare. Hon menar också att många har svårt att hitta böcker..

- Jag hör ofta pojkarna säga att det ”inte finns några bra böcker”, vilket inte stämmer. En del i projektet är att diskutera vad man vill läsa och var man hittar ­intressant läsning.

Böcker som väcker läslusten

Barnbibliotekarien Alexandra Karlsson ger sina bästa tips.

Från ca 9 år

”Iris Karlssons ­värsta sommar” av Elin Lindell.

- En favorit. Går alltid hem hos barnen eftersom den är rolig och fylld med äventyr, och en tokig farmor! Kul att läsa högt tillsammans!

10-13 år

”Gregor från Ovanjord” av Suzanne Collins.

- Författaren till ”Hungerspelen” skriver för yngre läsare och gör det bra! Första boken i en serie för de som gillar fantasy och spänning.

11-13 år

”Den stora jakten” av Jan Kjær.

- Äventyr och spänning med både lättläst text och mycket bilder. Perfekt för den som inte vill ha mycket text.

11-13 år

”Balladen om en bruten ­näsa” av Arne Svingen.

- Rosad berättelse om den 13-åriga killen Bart som lever ett tufft liv med sin mamma i förorten. Passar bra till högläsning!

12-13 år

”Varelserna - Elias bok” av Magnus Nordin.

- Perfekt för de i fyran och femman som letar efter läskiga böcker! Detta är första boken i en zombieserie och den är lättläst med ruggiga bilder.

Följ ämnen i artikeln