”Brinn i helvetet jävla subba”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-10

Veronica Skrimsjö blev mobbad på nätet

I tonåren blev Veronica Skrimsjö mobbad på nätet.

Åtta år senare ligger den kränkande texten kvar.

– Varje gång jag ser den känner jag mig liten och utsatt igen, säger hon.

Veronica Skrimsjö är i dag 22 år men fortfarande finns elakheterna som skrevs om henne under tonåren kvar på nätet.

”Jag hatar en jävla subba”. Så står det i en kränkande text om Veronica Skrimsjö på nätet. Hon är en av många unga som blivit e-mobbade. Fjorton år gammal upptäckte hon hatbrevet på en klasskompis sida i communityn Skunk – och blev jätteledsen.

– Det är ett rent personangrepp, säger hon.

Det år åtta år sedan Veronica läste att hon ska ”brinna i helvetet”. Men brevet är fortfarande det första man ser vid en sökning på hennes namn.

– Jag har jobbat hårt för att etablera mig som en akademiker. Och nu kan framtida kollegor mötas av en sådan text, det kan ge en negativ bild av mig, säger hon.

Blir ledsen varje gång

När Veronica Skrimsjö upptäckte texten i tonåren kontaktade hon både polisen och Spray. Men ingenting hände. På Spray står det att sidan ska tas bort när den är inaktiv – något den varit i flera år. Ändå är texten kvar.

– Jag blir jätteledsen varje gång jag ser den, säger Veronica Skrimsjö.

Hon flyttade upp en klass under högstadiet – något som inte var populärt. Därför blev hon också mobbad i skolan. De minnena kommer nu tillbaka.

– Det känns som att det är öppet för alla att hacka på mig. Känslan av vara liten och utsatt kommer tillbaka, säger hon.

”Får stora konsekvenser”

Veronica är inte längre arg på tjejen som skrev texten. Det är hon däremot på Spray; trots att hon skrivit till dem fem gånger och bett dem ta bort texten har de inte svarat.

– Det här händer i tonåren och förföljer sen folk. Det kan få sådana konsekvenser och det är allvarligt, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att sajterna borde ta det här på oerhört stort allvar och uppmärksamma det direkt, säger hon.

Nu hoppas hon att texten ska tas bort, och att Spray erbjuder en ursäkt.

Fotnot: Efter att texten publicerades fick Veronica en ursäkt av Spray, och texten togs bort.

E-mobbad? Så gör du

Mobbning är när en eller flera personer upprepade gånger kränker en eller flera andra personer. Det kan vara verbalt, fysiskt eller psykiskt.

Mobbning är alltid fel. Det är aldrig okej med mobbning, och det är inget man ska ha överseende med, eller ignorera.

Svara inte på meddelanden som skrivits för att kränka eller göra dig ledsen. Det kommer troligen bara att uppmuntra mobbaren.

Spara meddelandet för att ha bevis för kränkningen. Det är mycket viktigt att ha händelsen dokumenterad när du söker hjälp eller vill anmäla den.

Rapportera problem till personer som kan göra något åt det. Berätta för en vuxen, och anmäl kränkande innehåll direkt på webbplatsen när du stöter på det. Är det saker som du tror är olagliga kan du vända dig till Polisen för att göra en anmälan.

Blockera avsändaren. Du måste inte stå ut med att någon kränker eller trakasserar dig – blockera oönskade kontakter!

Berätta för någon som du kan lita på. Att prata med dina föräldrar, vänner, en lärare, ungdomsledare eller hjälplinje (t.ex. BRIS hjälptelefon 0200-230 230) kan vara det första steget för att ta itu med ett problem.

Självrespekt och respekt för andra – att vara på nätet är som att vara på vilken fritidsgård som helst. Det är både offentligt och verkligt även om det inte alltid känns så. Ta reda på dina rättigheter! (www.medieradet.se, www.bris.se). Var dig själv och säg ifrån!

Källa: Medierådet och Insafe.