Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Ny partrend: Skilda sovrum

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-09

Var sjätte läsare sover inte med sin partner

I USA är trenden tydlig: antalet par som letar hus med separata sovrum ökar stadigt. Även här i Sverige inser fler och fler att man inte behöver sova tillsammans för att vara tillsammans.

Maja är 42 år och har bott tillsammans med Jan, 47, i fyra år. De första två åren ägnade hon nätterna åt att springa mellan sovrummet och gästrummet. Jans snarkande höll lättväckta Maja vaken och den osammanhängande sömnen gjorde henne sur och irriterad. Till slut stannade hon i gästrummet. Nu sover de åtskilda sen flera år och har bara positiva saker att säga om skilda sovrum.

– Framförallt är det skillnad på mitt humör. Får jag sova så blir jag trevlig och det är ju väldigt viktigt för relationen.

Ett trendbrott på väg

Skilda sovrum har länge varit hysch-hysch i Sverige men nu verkar ett trendbrott vara på väg. Enligt Aftonbladets enkät sover ungefär var sjätte par i varsitt sovrum. Den vanligaste orsaken är, precis som för Maja och Jan, att en eller både snarkar, men hela tio procent av de som sover isär gör det av ren bekvämlighet.

I USA, där trenden länge varit tydlig, ökar efterfrågan på hus och lägenheter med två stora sovrum. Den amerikanska byggbranschen spår att 60 procent av de specialbeställda husen kommer att ha två ”master bedrooms” år 2015. Ett känt amerikanskt exempel är skådespelarparet Tom Cruise och Katie Holmes som på grund av Toms snarkande inrett lyxvillan i Beverly Hills med varsitt sovrum. Och du som vill föreslå separata sovrum har forskningen på din sida. En österrikisk studie visar att man sover bättre utan sin partner. Myten om att skilda sovrum skulle betyda ett dött sexliv stämmer inte heller.

– Jag tycker snarare att sexet blivit bättre och mer spännande, säger Maja. Det är ju ingenting som säger att det ska ske efter klockan tio i ett visst rum. Man får ta tillfället när det bjuds och då kanske det är mitt på dagen i bilens baksäte.

Var tionde sover dåligt

Maja får medhåll av Aftonbladets sexolog Linn Heed:

– Fördelarna med skilda sovrum är framförallt att man får sova ordentligt. Och utsövdhet är viktigt för att orka ha lust.

Reaktionerna på Maja och Jans skilda sovrum har varit olika. Majas föräldrar såg det som ett tecken på att paret krisade och tyckte att det var väl tidigt i relationen. Majas dotter, vars pappa också snarkar mycket, tycker inte att det är ett dugg konstigt att Maja inte kan sova i samma rum som högljudda Jan. Majas jämngamla vänner är också förstående.

– Jag tror att det är jättevanligt att man springer upp till soffan, eller till gästrummet för att man blir väckt. Men man vill ändå hålla uppe en fasad om att man sover tillsammans. För oss är det här en mycket bättre lösning – man umgås ju ändå inte när man sover. Då är det bättre att ha riktig kvalitetstid när vi är vakna.

Var tionde svensk sover alltid eller nästan alltid dåligt, enligt Apotekets stora sömnundersökning från 2008. Kanske är lösningen på det närmare än du tror.

Så tycker ni:

På Aftonbladet.se svarade läsarna på frågan...

Hur sover ni?

Ihop: 84 %

I skilda sovrum: 16 %

Om i skilda sovrum, varför då?

Ren bekvämlighet: 10,9 %

Efter gräl: 6,2 %

Skilda sovvanor: 13,5 %

Snarkningar: 51.4 %

Orolig sömn: 7.2 %

Småbarn: 10.8 %