Stopp för bara bröst var okej

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-30

Ingen diskriminering att avvisa topless-kvinnor

Jämo anser inte att det var könsdiskriminering när ett badhus slängde ut två barbröstade kvinnor.

– Vi är besvikna, säger Ragnhild Karlsson, till TT.

Ragnhild Karlssons och Kristin Karlssons besök på Fyrishovsbadet i Uppsala i början av september har blivit mycket uppmärksammat, inte bara i Sverige utan i stora delar av världen.

De badade topless och avvisades av badvakterna som hänvisade till anläggningens ordningsregler.

Kvinnorna ansåg att de utsatts för könsdiskriminering och anmälde det inträffade till jämställdhetsombudsmannen (Jämo).

På fredagen beslutade Jämo att inte stämma Fyrishovsbadet.

– Det är inte könsdiskriminerande i lagens mening, säger vikarierande chefsjuristen Luca Nesi.

Olika normer

Enligt Jämos resonemang är kvinnokroppen sexualiserad på ett sätt som manskroppen inte är i vårt samhälle. Eftersom det råder olika normer för vad kvinnor och män bör visa, har de två kvinnorna på Fyrishovsbadet inte befunnit sig i en likartad situation som manliga badare. Alltså är särbehandlingen av kvinnorna berättigad och ärendet avskrivs.

Lagen om förbud mot diskriminering tillåter dessutom att den som säljer varor eller tjänster behandlar kvinnor och män olika om det finns ett berättigat syfte. Ett sådant syfte kan ”anständighet” vara enligt EG-rätten och förarbetena till lagen.

Luca Nesi påpekar att bara för att Jämo inte driver ärendet vidare betyder inte att det ska vara förbjudet för kvinnor att som män vistas med bara bröst i badhus. Det är upp till badhusen själva att avgöra om det ska tillåtas eller inte.

Besvikelse

Även om Ragnhild Karlsson är besviken över Jämos beslut har hon ändå förståelse för det.

– Det är svårt att visa att det är diskriminering rent juridiskt, men det är helt klart fråga om en särbehandling på grund av kön, säger hon och fortsätter:

– Det är sorgligt att man gjort undantag i lagen och tar hänsyn till dem som tycker att kvinnor ska behandlas som sexobjekt.

Ragnhild Karlsson berättar att de ska fortsätta att verka för att kvinnor inte ska objektifieras.

Sedan kvinnorna i Uppsalas anmälan uppmärksammats bildades nätverket Bara bröst för att starta en debatt kring sexualiseringen av kvinnokroppen. Ett 30-tal medlemmar ingår i nätverket.

Under oktober och november har aktivister från Bara bröst blivit avvisade från badhus i Lund, Malmö och Stockholm efter att badat topless.