Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Kvinnor oroar sig mer för pengar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-18

TCO: Inte ens hälften av kvinnorna tror på en ljusning under 2010

Håller koll TCO har nu inrättat en jämställdhetpanel för att bevaka hur jämställdhetsfrågorna drivs. Panelen består av Ulrika Hagström, TCO, Shadé Jalali, jämställdhetsansvarig, Unionen, PM Nilsson, redaktör, Anna-Karin Eklund, ordförande Vårdförbundet, Kerstin Olsson, presschef TCO, Eva Nordmark Ordförande SKTF, Marin Nilsson, oppositionsråd (s), Tyresö, Helene Sigfridsson, generalsekreterare, Makalösa Föräldrar, Åsa Löfström, docent i nationalekonomi, Umeå. Saknas på bilden: Erik Ullenhag, partisekreterare för folkpartiet.

Kvinnor ser mer pessimistiskt på den ekonomiska utvecklingen än vad män gör.

Det gäller såväl den egna som landets.

– Kvinnor tjänar mindre och många finns i offentlig sektor, och riskerar att förlora jobben. Neddragningar inom skola och omsorg oroar också kvinnor mer, säger Sture Nordh, ordförande för TCO.

Även om det hittills är fler män än kvinnor som förlorat jobben i finanskrisens spår, är det framför allt kvinnorna som ser mörkt på framtiden.

Enligt en undersökning beställd av TCO tror bara 48 procent av kvinnorna att det kommer ljusna för svensk ekonomi under 2010 – jämfört med 66 procent av männen.

När det gäller den egna ekonomin är skillnaden mindre. Men fler män än kvinnor tror på mer i den egna plånboken.

– Det är ju fortfarande stora skillnader och stor brist på jämställdhet. Kvinnorna tjänar mindre, de jobbar i ofta i offentlig sektor och de har mindre marginaler, säger Sture Nordh.

Oroar sig för välfärden

Han menar också att det efter krisen på 1990-talet står helt klart att mäns arbeten värderas högre.

– Männen var lite mer arbetslösa än kvinnorna på nittiotalet. Men skillnaden stod inte proportion till hur mycket mer resurser som satsades på att få män i arbete igen. Låt oss lära av det och värna om jobben för så väl som kvinnor som för män, säger Sture Nordh.

Av TCO:s undersökning framgår också att kvinnorna oroar sig mycket mer för välfärden för barn och äldre. Bara 11 procent tror att den kommer förbättras, jämfört med 19 procent av männen.

– Visst hänger det ihop med att de riskerar förlora sina jobb inom offentlig sektor. Men kvinnor oroar sig också mer för neddragningarna inom förskolan, skolan och äldreomsorgen, säger Sture Nordh.