Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”App app app, nu får du ta disken!”

Publicerad 2014-04-16

Mobilen ska hjälpa dig att fixa det jämställda hemmet

Anna har testat appen: ”Suck.” Namn: Anna Morin. Ålder: 46. Bor: Melbourne.
Familj: maken Mattias, 46, och dottern Molly, 5. 
Yrke: Management konsult.

Du gör alla tråkiga hushållsysslor – resten av familjen smiter undan. Eller?

Nu finns appen som tar redan på hur det egenligen ligger till.

– En grymt bra idé, säger Kristina Henkel, statsvetare med genusinriktning.

Mattias Nyman, 45, en av hjärnorna bakom appen Travaj, kläckte idén vid köksbordet tillsammans med några kompisar.

– Vi har inte haft någon ideologisk agenda, utan utgått från oss själva och våra familjer. Men vi tror vi kan förmedla en del aha-upplevelser, så att man inom familjen börjar se över hur rättvis eller orättvis fördelningen är i hemmet.

Syfte: Öka jämställdheten

Enligt en undersökning av SCB, Statistiska centralbyrån, utförs hushållsarbete till 56 procent av kvinnor.

– Tanken är att den här mätmetoden ska bidra till att alla hjälper till, och på så vis öka jämställdheten, säger Mattias Nyman.

– Syftet är att få slut på alla diskussioner om vem som gör vad i hemmet, och hur lång tid var och en lägger på varje syssla. Här får man svart på vitt hur det verkligen förhåller sig.

I appen registrerar var och en allt de gör, från att steka köttbullar, tömma diskmaskinen och tvätta kläder till att bära ut soporna och fixa bilen.

– Vår teori är att många har en uppfattning om att de gör så mycket, vilket kanske inte alltid stämmer med verkligheten. Det är först när man börjar föra bok som man faktiskt ser vem som gör vad, säger Mattias Nyman.

”Viktigt att kartlägga”

Statsvetaren Kristina Henkel välkomnar en app som mäter vem som gör vad i hemmet.

– Det är endast genom att mäta och kartlägga som man kan få reda på exakt hur fördelningen av hemarbetet ser ut – och på så vis undvika en massa konflikter, säger hon.

Att den kan bidra till en mer jämställd arbetsfördelning är hon övertygad om.

– I samhället i övrigt har vi en könsuppdelad statistik, och om vi inte hade det så skulle vi aldrig få syn på att det finns en lönediskriminering mot kvinnor. Det fantastiska med en sådan här app är ju att den visar hur mycket tid som faktiskt går åt i hemmet. Att plocka upp grejer från golvet tar kanske tio minuter per dag, men slår man ut det på en vecka så är vi snabbt uppe i 70 minuter.

”Jag gör mest, sedan kommer 5-åringen, och sist min man”

När Anna Morin, 46, sammanställer sina obetalda arbetstimmar i appen kommer sanningen fram.

– Den senaste veckan hade jag gjort 34 timmars hushållsarbete, min 5-åriga dotter 5,5 och min man 1 timme och 20 minuter. Suck, säger hon.

För snart ett år sedan flyttade hon och hela familjen till Melbourne, Australien. Från att ha levt ett tämligen jämställt liv är hon numera i princip hemmafru.

– Jag jobbar, men mest på distans, säger hon.

Familjen hade länge velat flytta utomlands och när maken fick en möjlighet att jobba på en filial i Melbourne tog de chansen.

– Men det är svårt att få tillvaron att gå ihop som den gjorde i Sverige. Det är ett rätt omodernt land. Fritids är vråldyrt, så det blir att jag får vara mer hemma. Det är inte riktigt min melodi, det måste jag erkänna. Men vi flyttar hem om ett par år.