Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Små barn klarar inte konkurrens”

Uppdaterad 2018-08-23 | Publicerad 2013-01-02

Forskaren: Ständiga syskonbråk kan bli problem längre fram i livet

– Det är MIN bil! Släpp!

– Men knuffas inte!

Syskongräl kan suga ­energin ur den mest härdade förälder.

Men det slutar inte där: ständiga konflikter kan också leda till problem ­senare i livet.

Gnabb i syskonskaran är en del av barnens utveckling. Det är genom att bråka och försonas som de små lär sig att hantera meningsskiljaktigheter och att dela föräldrarnas uppmärksamhet. Men i vissa familjer handlar det inte bara om oskyldigt kivande, utan blodigt allvar.

– Det är viktigt att skilja på normalt och icke-normalt beteende, säger beteendevetaren Elisabeth Schönbeck.

– I extrema fall kan gå riktigt illa. Ingemar Bergman beskrev till exempel i sin biografi hur han försökte ta livet av sin lillasyster, men misslyckades. Det traumat förföljde honom i alla år.

Rivaler får det sämre

När bråken blossar upp dagligen kan det vara dags att agera som förälder.

– Det är annars troligt att syskonen lär varandra att agera fientligt, att vara aggressiva och dominerande, säger den amerikanska forskaren och professorn Mark Feinberg.

Han konstaterar att det finns ett samband mellan hur syskon beter sig mot varandra och hur det sedan går i vuxenlivet. Rivaliserande barn har sämre utsikter, medan de som har haft en god relation åtnjuter en bättre hälsa och karriär.

Ge lika mycket kärlek

Hur stävjar man då slagsmålen? En viktig del, anser Elisabeth Schönbeck, är att som vuxen vara rättvis.

– Det gäller både fördelning av leksaker och att ge barnen lika mycket tid och kärlek.

Att avsätta stunder på tu man hand med varje barn är också bra, menar hon. Att verkligen offra tiden att pratas vid och lyssna på varandra.

En annan viktig sak att tänka på är att inte ”stöta bort” det äldre barnet när småsyskonet kommer. Det är särskilt viktigt om ­barnen är födda tätt ­inpå varandra och det äldsta syskonet är mellan 1 till 3 år.

– Små barn kan inte hantera konkurrensen och då vänds ilskan mot ”hotet”, det yngre syskonet, säger Elisabeth Schönbeck.

Källa: Elisabeth Schönbeck, Mark Feinberg

”Bäst om de kan lösa bråken på egen hand”

Carola Wetterholm, mamma i ”­Familjen Annorlunda” med nio barn, går sällan emellan när syskonen ryker ihop.

– Men det beror lite på dagsformen och vilket humör jag är på. Om man står ut med tjafset är det allra bästa om de kan reda ut bråken själva.

Det vanligaste gräl­ämnet hemma i Uppsala är städningen. Varje dag förmodas barnen röja upp efter sig, men så sker inte alltid enligt regelboken, ­intygar Carola.

– Då är det ofta någon som säger: ”Men varför ska jag göra det, jag har ­inte ens varit där!”

– I de fallen kan det hända att jag lägger mig i, annars blir det inte gjort.

Så stävjar du bråken

Jämför aldrig barnen med varandra. Det leder alltid till en värdering.

Försök vara rättvis och satsa hellre på win-win-lösningar (där alla får ut något av det) än motsatsen ”om ni ­inte slutar bråka får ingen se på tv”.

Ägna lika mycket tid åt alla barnen och låt de få känna sig lika älskade. Många bråk handlar om att vinna föräldrarnas uppmärksamhet.

Var psykologisk och stötta barnens självförtroende. Om du har två syskon som gillar fotboll och den ena är duktig och den andre sämre, sätt dem inte i samma grupp. Det är bättre att försöka hitta något som de båda kan bli bra på.

Följ ämnen i artikeln