Pappalediga jobbar mindre – även senare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-22

Undersökning från Försäkringskassan visar på sambandet

Den pappa som är föräldraledig med sina barn, jobbar mindre även när barnen blivit stora. Dessutom har de bättre kontakt med sina barn vid en eventuell separation. Det visar en undersökning som Försäkringskassan gjort.

Män som varit pappalediga jobbar mindre även sedan barnet blivit större.

Undersökningen, som handlar om pappor som fick barn mellan 1993 och 1999, visar alltså på ett samband mellan föräldraledighet och hur mycket pappan jobbar senare i livet. Han som varit hemma med sina barn jobbade cirka två timmar mindre i veckan än han som inte tagit ut någon ledighet, skriver Dagens Nyheter.

Tre av fyra tar ut ledighet

Däremot säger Försäkringskassans undersökning ingenting åt vilket håll sambandet gick – jobbade papporna mindre för att föräldraledigheten skapat ett större engagemang i sina barn, eller var det pappor som redan från början hade ett större engagemang i barnen, och som oavsett ledighet hade arbetat mindre.

– Vi kan inte helt se om de var barnorienterade från början eller ej, säger Försäkringskassans analytiker Ann-Zofie Duvander till DN.

Enligt SCB tar tre av fyra nyblivna pappor tar någon ledighet, och var tredje tar tar ut mer än de 60 dagar som i dag är reserverade för pappan. I genomsnitt tar pappan 15 procent, eller 52 dagar, av föräldraparets totala ledighet.

Följ ämnen i artikeln