Isa räddade 10-åriga Pon från ett liv i misär
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-11
Möt fiskhandlaren som fått hela Båstad att engagera sig för fattiga flickor i Kambodja
De flesta som gästar Båstad på sommaren vet nog vem Isa är: Isa på ”Svenssons bodar” nere i hamnen.
Mindre känt är att den charmiga och pratglada krögarinnan driver omfattande fadderverksamhet för fattiga flickor i Sydostasien. Vi snackar ”Girlpower in Cambodia”!
Solen gassar. Fiskebåtarna i hamnen rullar lojt. Om några veckor börjar anstormningen av sommargäster till Båstad på allvar. Ännu råder lugnet. Folk på byn pratar uteslutande skånska. Bakom sanddynerna ligger playan än så länge ostörd. Scenen kunde lika gärna vara hämtad från någon grekisk ö.
Högt tryck
Isa Svensson pysslar i sin bod. När hon återvände från sin 25 år långa vistelse som bland annat lärare i Göteborg för några år sedan var hon fortfarande båstadtös och Herberts dotter för ortsbefolkningen. Han som var en av Båstads profiler när det begav sig. Fiskaren och fiskhandlaren med stort F.
Det började med lite silltallrikar i pappas gamla hamnbod. På tio år har verksamheten expanderat. Nu har hon sex personer anställda under sommarsäsongen.
Menyn innehåller ett varierat utbud från havet, och under tennisveckan är trycket enormt.
Många vänner
–?Det blir en adrenalinkick som är svår att motstå. Men jag gillar perioden före bättre. När det är lugnt och man har tid att prata med förbipasserande, säger Isa.
Och pratar gör hon. Stammisen Kate kommer förbi och beställer lunch. Hon är brun som choklad trots att säsongen inte ens börjat.
Eilert, en gammal göteborgare i förskingringen, hänger på repen framför uteserveringen en lång stund innan han drar vidare.
Så knattrar det till. En stor Harley Davidson rullar fram. När hjälmen åker av visar det sig vara Per Assarsson. Föreningen ”Girlpowers” senaste tillskott. En av Isas alla vänner i Båstad som engagerar sig för Kambodjas fattiga flickor.
För hamnbodarna är mer livsstil än business för Isa.
Säsongsverksamheten ger henne möjlighet att resa till Kambodja några månader varje vinter och träffa de tjejer som hennes organisation hjälper till ett drägligt liv.
Såg oerhörd fattigdom
Allt började med en semesterresa för fem år sedan. Samtidigt som Isa Svensson imponerades av tempelruinerna i staden Ankor slogs hon av den oerhörda fattigdom som var utbredd hos befolkningen. Berättelserna om hur många flickor som saknade utbildning och tvingades till prostitution fick henne att reagera.
I?stället för att se pengarna försvinna in i en anonym hjälporganisation bad hon ägarna till en restaurang om hjälp att hitta en flicka som behövde stöd. Snart hade Isa Svensson fått god kontakt med tioåriga Pon som saknade föräldrar och chans till utbildning.
–?Jag frågade om hon ville studera på highschool, men det fanns inte i hennes värld. Hon ville, men visste att det inte fanns några ekonomiska möjligheter, säger hon.
Isa Svensson vände sig till den grundskola där Pon gick och betalade i förskott för utbildning, skolkläder, material och extralektioner i engelska. Efter bara något år kunde Pon ta över som engelskalärare för yngre elever.
Personlig kontakt viktig
Och intresset för fadderverksamheten växte när Isa Svensson kom hem och berättade om sitt initiativ. I?dag möjliggör stödet från hennes vänner att 24 kambodjanska flickor i åldrarna 8 till 16 år kan plugga vidare på highschool. Allt detta för tusen svenska kronor per flicka och år. Engagemanget finns överallt i stan. Folktandvården i Båstad står exempelvis som fadder till en av tjejerna.
Verksamheten går så bra att Isa Svensson börjat dra i handbromsen. Hon vill inte att ”Girlpower” ska växa sig för stort. Då försvinner den personliga kontakt som föreningen bygger på. Administrationen ska heller inte ta några pengar från det ekonomiska stödet.
Och för Pon ser framtiden ljus ut.
–?Hon vill bli guide på templen i Ankor, och är bäst i en klass på 50 elever. Pon är verkligen jättesmart. Det är fruktansvärt när man tänker på hur mycket intelligens som går till spillo i världen på grund av fattigdom, säger Isa Svensson, och förbereder omsorgsfullt ytterligare en av sina silltallrikar.