Mödomshinnan är en myt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-07

Trots det ökar efterfrågan på oskuldsbevis bland unga tjejer

Många tjejer försöker desperat att konstruera en mödomshinna inför ett kommande bröllop.

Mödomshinnan är en myt.

Ändå vill många få den rekonstruerad under sommarmånaderna.

Men det går inte att se om en tjej haft sex eller ej.

– ”Mödomshinnan” är som en modern form av kyskhetsbälte, säger barnmorskan Monica Christianson.

Inför stundande sommarbröllop oroar sig många unga tjejer för att deras make ska upptäcka att de inte är oskulder. Därför ökar också efterfrågan på att skapa en mödomshinna, något som både Sveriges Radio och DN nyligen rapporterat om. Detta trots att barnmorskorna och forskarna Carola Ericsson och Monica Christianson i flera år debatterat för att det inte finns någon mödomshinna att rekonstruera.

– Ett vanligt samlag är inget som man överhuvudtaget kan se om tjejen har haft utifrån någon slags söndertrasad mödomshinna, säger Monica Christianson.

Många tror fortfarande att det ska komma lite blod vid det första samlaget. Men egentligen är det bara ungefär en av fyra som blöder, kanske till och med ännu färre, enligt Monica Christianson.

– En på 1000 föds med en täckande hinna, men då kommer inte ens mensblodet ut. Det är en form av missbildning och måste opereras.

"En låtsashinna"

De flesta oroliga unga kvinnor söker sig till privata kliniker för att göra operationen och få ett oskuldsbevis. Akademikliniken i Stockholm gör ungefär 20 stycken om året. Men plastikkirurgen Jan Jernbeck ser också en viss ökning, även om han inte kan uttala sig för hela landet.

– Vad man gör är att återskapa det som ska ha varit rester av mödomshinnan. Det blir ett slemhinneveck som hos vissa brister. Målet är ju några bloddroppar, annars hamnar kvinnan i en besvärlig situation, säger han och fortsätter.

– Men det finns de som inte blöder ändå, vi försöker förklara det för kvinnor så att man kan jobba bort det här.

Enligt honom fyller den gamla ”hinnan” ingen funktion. Men Monica Christianson är tydlig med att det rör sig om en låtsashinna.

– Förenklat kan man säga att det handlar om några stygn i slidöppningen för att den ska bli trängre. Man måste skära lite där så att det blir en sårskorpa, det är ingen hinna man skapar, säger hon.

Föreningen Elektra i Malmö bekämpar olika former av hedersuttryck, bland annat genom skolföreläsningar. Och enligt verksamhetsansvarige Alán Ali får de alltid massor av frågor om mödomshinnans existens.

– Den dag jag håller en och en halv timmes föreläsning utan en enda fråga kring mödomshinnan kommer jag att bli förvånad – och glad, säger han.

Många blir chockade

Enligt Alán Ali tror de allra flesta fortfarande att det finns en mödomshinna som ska spricka vid det första samlaget.

– Till och med lärare och skolsköterskor blir chockade när vi berättar att den inte existerar, säger han.

Han ser allvarligt på läkare som tjänar pengar på att ta betalt av oroliga unga tjejer. Operationen bekostas ibland av tjejerna själva, ibland av en man som vill dölja att han haft sex med kvinnan.

– Men ännu mer allvarligt än läkarna är okunskapen som gör att det här lever vidare i samhället, säger han.

Kontroll av kvinnan

Man har dock inte alltid pratat om mödomshinnan, enligt Monica Christianson, även om det historiskt sett ofta varit krav på att kvinnan ska vara oskuld vid bröllopet. Hon tror att den största anledningen till att så många fortfarande tror på dess existens är en okunskap kring kvinnors underliv. Och en vilja att kontrollera kvinnors sexualitet. De unga tjejer hon möter har ibland haft en partner – som de ångrar starkt. Deras man kan däremot ha haft 25 olika tjejer utan att någon reagerar.

– Det här handlar om kvinnor som handelsvaror och objekt. Det blir ett ramaskri när man säger att mödomshinnan inte finns, för hur ska man då kontrollera om kvinnan har haft sex eller inte. Men man skulle inte behöva kontrollera vare sig kvinnor eller män, det handlar om att alla har rätt till sin egen kropp.