”Gör inte ditt barn till ditt livs projekt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-24

Föräldragurun Jesper Juul varnar för att försöka skapa lycka åt sina barn

Är ditt främsta mål i livet att ditt barn ska bli lyckligt?

Lägg ner det.

Enligt danske familjeterapeuten Jesper Juul leder det till bara till vilsenhet.

– Det här fenomenet, som jag kallar projektbarn, är orsaken till att allt fler ungdomar på senare år skär sig, säger han.

Jesper Juul är verksam som familjeterapeut och har skrivit flera böcker om familjeliv och barnuppfostran, bland annat storsäljaren "Ditt kompetenta barn" (på svenska 1997).

Jesper Juul, 61, är den danske familjeterapeuten som blivit något av en guru för svenska föräldrar. Det är också han som ringat in fenomenet projektbarn – en modern variant av historien om sonen som var förutbestämd att ta över familjefirman.

Att det i dag är lycka snarare än världslig framgång föräldrarna söker åt sina barn gör ingen skillnad för barnen, eller som Jesper Juul säger: ”en våldtäkt är alltid en våldtäkt”.

– Alla föräldrar önskar att deras barn ska bli lyckliga. Men det finns en viktig skillnad mellan att önska det, och att göra det till ett projekt.

– När barnet blir ett projekt blir du blind för den respons som barnet ger. Man måste lyssna på sina barn, vara uppmärksam på signalerna och försöka se sina barn för dem de är och det de vill, säger Jesper Juul.

Idrottsstjärnan typexempel

Skillnaden mellan att önska sina barn lycka, och att göra det till sitt projekt, är inte alltid lätt att se. Men enligt Juul är ett tydligt tecken när de blivande föräldrarna utropar att ”nu är vi redo att skaffa barn” eller ”nu ska vi ta det här på allvar”. Ett typiskt exempel på projektbarn kan också vara idrottsstjärnan som tränat och tävlat under stor press hemifrån.

– Ett barn har behov av att bli sedd som den det är – inte som den föräldrarna vill att han eller hon ska vara.

Konsekvensen av att göra sina barn till sitt livsprojekt är att de får svårt att hitta sig själva. Enligt Jesper Juul leder växer de barnen upp med svag självkänsla.

– När de blir 15-18 år blir de deprimerade, självdestruktiva, faller hän i melankoli och finner ingen mening med livet. Och det är därför som det här med ungdomar som skär sig har ökat så mycket de senaste fem, sex, sju åren. Det är en reaktion från den första generationens projektbarn, säger Jesper Juul.

Bättre föräldrar än de tror

Trots allt tycker Jesper Juul att svenska föräldrar överlag klarar sig bra. De är ofta bättre än de tror.

– Men de oroar sig för små ting. Och visst ska man tänka sig för, men inte oroa sig så mycket som speciellt mammorna gör.

Vad tycker du att svenska föräldrar ska göra mer?

– Jag tycker ni ska fira era succéer oftare och inte vara så självupptagna. Gå ut och ät pizza och fira att ni har varit föräldrar till er son i sex år. Eller fira att er dotter har börjat skolan och trivs bra med det. Säg grattis – men börja inte oroa er för hur det ska gå för henne på universitetet!

FOTNOT: Jesper Juul är aktuell med boken ”Föräldracoachning med Jesper Juul” (Norstedts) där han skriver hur han coachat svenska föräldrar med olika problem.

Följ ämnen i artikeln