Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Anna Hedborg vägrar berätta om sin pension

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-10-23

Det är dags för sista ronden i Kvinnas pensionsmatch.

I vänster ringhörna: undersköterskan Lena Englund, 43 i Landskrona. I höger ringhörna: general- direktör Anna Hedborg, 56, som är en av hjärnorna bakom det nya pensions- systemet

9 400 kr - 30 000 kr. Undersköterskan Lena Englund, 43, från Landskrona vs generaldirektör Anna Hedborg, 56, från Stockholm

Anna Hedborg, 56, var en av konstruktörerna bakom det nya pensionssystemet när hon var biträdande socialminister.

Enligt en uträkning som Aftonbladet Kvinna gjort blir hennes pension över 30 000 kr/mån.Anna Hedborg är i dag generaldirektör för Riksförsäkringsverket, som just har hand om landets socialförsäkringar, där ålderspensionen ingår.

På tre veckor har hon inte haft 20 minuter över för att svara på våra frågor om hennes pension.

Men vi räknade ut Anna Hedborgs pension redan 1995. Då var det absolut sämsta utfallet för Anna 14 000 kr/mån (vid en tänkt slutlön på 21 500 kr/mån.) Räknat på den lön hon faktiskt hade då, 55 000 kr/mån, skulle utfallet bli över 30 000 kronor i pension. I dag tjänar generaldirektören Hedborg 81 750 kr/mån (enligt 1999 års taxering) och pensionen blir alltså inte lägre än för fem år sedan.

Anna Hedborg har ivrigt försvarat det nya pensionssystemet, till exempel för att kvinnor blir förlorare. I en debattartikel i Göteborgs-Posten har hon bland annat skrivit att "Kvinnor är inte betjänta av något allmänt subventionerande av icke förvärvsarbete. De behöver arbete, rättvis lön, och rättvis pension".

Hon har också sagt att det är en myt att pensionssystemet rustats ner till ett mycket sämre system.

Lena Englund känner sig osäker på hur livet som pensionär kommer att bli rent ekonomiskt.

– Det är jättesvårt att säga, det beror också på hur det går med premiepensionen. Man får väl se om man klarar sig på det man får, det finns en viss tvekan.

– Jag tycker att man ska kunna åka utomlands någon gång. Jag tycker inte att man ska behöva sitta hemma och vända på kronorna. Har man slitit ett helt liv är man värd glädjen att inte vara så begränsad, men det tror jag tyvärr att många vanliga LO-medlemmar kommer att vara.

Trots att Lena Englund vet att hon skulle tjäna många tusenlappar på att jobba till 65 är hon mycket tveksam:

– Jag tror inte att jag skulle orka jobba så länge med den arbetsbörda och det tempo vi har i dag. Man håller inte kroppsligen. Tjänstemannaarbeten är trots allt mindre slitiga för kroppen. Jag skulle helst gå vid 60, jag ser ju på kollegor över den åldern att man blir väldigt trött när man jobbat hela sitt liv.

Sedan ungefär fem år tillbaka har Lena Englund ett privat pensionssparande.

– När man börjar så sent hinner man inte spara ihop några förmögenheter, men det är klart bättre än ingenting.

FAKTA/Lena Englund

Cecilia Gustavsson