De pusslar för att få ihop julhelgerna

Publicerad 2014-12-19

Familjen Frödin måste börja planera julen i oktober

HITTAR LÖSNINGAR Fem barn, en exfru, mor- och farföräldrar, syskon och kusiner men bara en julafton. För familjen Frödin är det ingen lätt match att få ihop allt julfirande.

Bonusfamilj och svårt att få ihop julpusslet med släkten?

Fembarnsfamiljen Frödin från Frändefors börjar planera­ julhelgerna redan i oktober.

– Det tar sin lilla tid, men det är värt det, för att barnen ska få en bra jul, säger Emma Frödin, 30, och Robert ­Frödin, 34.

Ljusstakar och stjärnor lyser i fönstren. I vardagsrummet står granen pyntad och från ­köket sprider sig doften av varm glögg.

I familjen Frödins hus i Frändefors utanför Vänersborg är julstämningen total när vi kommer på besök.

– Vi älskar ­julen, det är så mysigt med alla ljus som lyser upp i mörka december. Och så är det en väldigt speciell familjekänsla, man pysslar och tar sig tid att ­umgås på ett helt annat sätt, säger Emma Frödin, där hon sitter i var­dagsrums­soffan tillsammans med resten av familjen: maken Robert, bonusdöttrarna Thea, 9, och Ebba, 7, sönerna Ludvig, 3, och Benyamin, 1,5, och minsta dottern Saga, två månader.

Börjar redan i helgen

Förutom att umgås här hemma ska de också träffa alla sina släktingar i julhelgerna och som bonusfamilj är det ett litet pussel i sig.

Redan i oktober började Emma och Robert planera för att få ihop det med Roberts exfru och alla morföräldrar, farföräldrar, syskon och kusiner.

Årets dilemma löser de med att börja julfirandet redan nu i helgen, hemma hos Roberts föräldrar i Linköping.

– Jag och Theas och Ebbas mamma kör vartannat år med tjejerna på julafton, och eftersom det är hennes tur att ha dem i år tyckte jag och Emma att det här var den bästa lösningen, förklarar Robert och fortsätter:

– Tidigare har vi alltid åkt upp till mina föräldrar på juldagen när tjejerna har varit hos sin mamma på julafton. Men det är lite stressigt att köra de 25 milen upp dagen ­efter, och så blir det ganska tätt inpå att fira julafton två dagar i rad.

Även Roberts och ­Emmas föräldrar omfattas av vartannat år-principen, så att det infaller rätt med de år som Thea och Ebba firar julafton med dem.

Nöjda barn

I år, när de är hos sin mamma, är det Emmas föräldrars tur att stå värd den 24:e december.

– Det blir mest rättvist så. Då får alla barnen upp­leva julafton både med sin mammas och sin pappas släkt. Och alla mormor och morfar, farmor och farfar blir nöjda och glada, säger Emma, men tillägger ögonblicket ­senare:

– Eller nästan i alla fall. Mina föräldrar brukar tycka att det är tråkigt att Thea och Ebba aldrig kan vara med hos dem på julafton. Men jag tycker att vi lyckas ganska bra ändå. Det viktigaste är att barnen har en bra jul.

Barnen själva tycks vara nöjda.

– Det gör inget alls att ha julafton två gånger. Det är roligt att få många paket och träffa tomten, säger Thea och Ebba, och syskonen instämmer glatt.

Psykologen: ”Ofta är det smärtsamt under ytan”

Barnen varannan jul, halva julafton eller fira med hela släkten?

Julen i bonusfamiljer är ofta ett dilemma.

Men ingen modell är rätt eller fel:

– Det viktigaste är att man som föräldrar sam­arbetar och alltid tänker på barnens bästa, säger Barbro Thomsgård Joelsson, psykolog.

Snön faller vit utanför fönstren, klapparna ligger under granen och hela familjen är samlad för att fira jul tillsammans.

Låter det som en ouppnåelig dröm varje år? Du är inte ­ensam. Lever du i en bonusfamilj är dessutom risken att bli besviken ännu större när den stora dagen infaller.

Finns inget facit

– Julen är vår största familjehögtid och stressen kring alla upphaussade förväntningar­ finns i alla familjer, men det blir alltid lite mer komplicerat när föräldrarna är på var sitt håll. Alla talar inte om det, men under ytan är det ofta knepigt och smärtsamt, säger Barbro Thomsgård Joelsson.

Som psykolog knuten till föreningen Styvmorsviolen träffar hon ofta bonusfamiljer som har svårt att komma överens.

Julpusslet är ett ständigt återkommande problem för många, men det finns inget facit för hur man ska lösa det på bästa sätt.

Att göra som familjen Frödin och ha barnen varannan jul är en vanlig väg att gå, men det som fungerar för den ena familjen kan lika gärna bli katastrof för den andra, menar Barbro Thomsgård Joel­sson.

Skapa egna traditioner

– Alla familjekonstellationer är individuella, därför ska man aldrig stirra sig blind på hur andra gör. Att ha barnen vartannat år är ett sätt att normalisera julafton, men om man bor nära varandra kanske det går lika bra att dela upp dagen. Det finns till och med de som kommer väldigt bra överens och firar tillsammans med exfruar och exmän, säger hon, och tillägger:

– Men det är viktigt att varje familj ger sig själv rätten att forma­ sina egna traditioner, och inte låter sig styras av andras föreställningar om hur en jul ”ska vara”.

Emilie Aune

Följ ämnen i artikeln