Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Pengarna eller kärlekslivet?

Publicerad 2013-05-07

Små skillnader på vad män och kvinnor (tror att de) blir lyckliga av

Olika lycka? Män hävdar att en hög lön, en tillfredsställande karriär, aktiviteter och hur andra ser på dem får dem att må bra, medan kvinnorna i en brittisk studie att vägen till lycka går via familjen, bostaden och sexlivet.

Pengar, jobb och det egna utseendet får en man att pirra av lycka.

En kvinna mår däremot som bäst när kärleken och familjelivet är på topp och drömhuset står där hon vill.

Det här slår en ny studie fast - men lyckoforskaren Bengt Brülde är skeptisk:

– Det är stor skillnad på vad man tror att man blir lycklig av och hur verkligheten ser ut.

Bengt Brülde forskar om lycka.

Mäns och kvinnors lycka har blivit föremål för debatt. Nu handlar det om olikheterna mellan könen.

Medan män hävdar att en hög lön, en tillfredsställande karriär, aktiviteter och hur andra ser på dem får dem att må bra, säger kvinnorna i en brittisk studie att vägen till lycka går via familjen, bostaden och sexlivet.

I Sverige finns ännu ingen motsvarande studie - helt enkelt för att den forskning som finns inte kunnat fastställa att det finns någon större skillnad mellan mäns och kvinnors lycka.

”Finns inget stöd”

– Visst är det så att kvinnor ägnar mer tid åt relationer och män åt aktiviteter, men vi har inte kunnat se att kvinnor mår bättre än män av goda relationer, eller att kvinnor skulle må sämre än män av att leva aktivt, säger Bengt Brülde.

Han menar tvärtom att det är svårt hitta konkreta exempel på vad som gör oss lyckliga.

– Folk tror ofta att de blir lyckligare av att få barn, flytta till ett varmare klimat eller att de skulle må bättre om de uppfattades som vackra, men det finns inget stöd i forskningen för sådana påståenden. Man kan inte säga att en vacker person per automatik är lyckligare än en person som inte upplevs som lika snygg.

Gifta mår bättre

Vår föreställning om hur lyckan ser ut stämmer alltså inte med verkligheten.

Förutom på två områden.

– Det vi kan fastställa är att människor som har jobb och är gifta mår bättre än arbetslösa och singlar, men nästan alla andra påståenden handlar om föreställningar.

Och enligt Bengt Brülde har vi ofta fel. Särskilt när det gäller långsiktig lycka. Han ger ett exempel:

– En person som slappar framför tv:n med en drink upplever kanske en kortsiktig känsla av lycka, men personen jämför inte den känslan men vad som skulle hända på lång sikt om tiden framför tv:n byttes ut mot ett träningspass på gymmet.

Därför blir det hela subjektivt - lite som att jämföra äpplen och päron.

När "lycka" mäts genom forskning tittar man på livsnöjdhet, det vill säga hur nöjd en person är överlag. Enligt Bengt Brülde har alla människor en lyckonivå som är normal för just dem, sedan kan det hända saker som gör att känslan av lycka går upp eller ner. Men ofta mycket kortsiktigt.

– Blir man kär kan man ju känna ett lyft, om man får inbrott går lyckokänslan ner. Men oftast är känslan ganska konstant. Och det här gör att man inte kan säga att "bara jag får ett barn blir jag lycklig för all framtid". För det stämmer inte.

Svenskar är lyckliga

Men att forskningen avfärdar lyxhuset, segelbåten, eller nyförälskelsen som inträdesbiljetter till den totala lyckan betyder inte att vi svenskar är några olyckliga typer.

Tvärtom.

– Vi är faktiskt ett av världens lyckligaste folk! På en skala mellan ett och tio har den genomsnittlige svensken en lyckofrekvens på åtta. Det är vi, danskarna och ett fåtal andra länder som får så höga siffror.

Saker som män (tror att de) blir lyckliga av:

Lön

Karriär

Vikt

Utseende

Hur andra ser på dem

Ekonomi

Fast anställning

Aktiviteter

Källa: Paul Keenan, Benenden Health

Saker som kvinnor (tror att de) blir lyckliga av:

Kärlekslivet

Familjen

Sex

Hälsa

Bostad och bostadsort

Källa: Paul Keenan, Benenden Health