Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Ingen tid till romantik?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-26

Relationsexpertens bästa råd: ”Vårda kärleken – den sköter inte sig själv”

Fast i smågräl, stress och skrikiga nätter? Så ser verkligheten ut för många föräldrar i dag. Och det är svårt att ändra beteendet. ”Ofta brister planeringen av relationen, den får stryka på foten, säger familjerådgivaren Anne-Marie Furhoff.

Sitter du fast i vardagslunken? En ny undersökning visar att tre av fyra storstadsföräldrar känner sig stressade i vardagen. Och visst påverkar det kärlekslivet.

– Det gäller att vårda kärleken, den sköter inte sig själv, säger familjerådgivaren Anne-Marie Furhoff.

Att skilsmässostatistiken i Sverige är dyster råder det ingen tvekan om. Många skiljer sig när barnen är små. Vardagspusslet med hämtning och lämning på dagis, skrikiga nätter och aktiviteter att passa blir helt enkelt för mycket för en del relationer.

– Min erfarenhet är att dagens familjer är bra på att planera in familje- och egen tid men ofta brister planeringen av relationen, den får stryka på foten, säger Anne-Marie Furhoff, familjerådgivare och författare till boken ”Vi två hela livet” (Wahlström och Widstrand”).

Planerar in tid

Många par går på myten om att kärleken sköter sig själv. Men Anne-Marie Furhoff berättar att det är viktigt att man faktiskt planerar in tid när man bara är vuxen och ihop som par. Tillfällen när man kan släpa fram sin lekfullhet och känna sig ansvarslös.

– Att ta tillvara på tillfällen att förgylla vardagen både som par och som familj. Gör man inte det under tiden barnen är små så kan det vara försent, åtminstone om man vill bevara kärleken år efter år, säger Anne Marie Furhoff.

Det behöver inte handla om att ge varandra lyxpresenter eller att åka på dyra resor. Det handlar snarare om att se varandra med nyfikna ögon, att prata, lyssna och vårda lusten.

– Man kan säga att sex är det som skiljer parrelationen från kompisrelationen. Så det är viktigt att lusten finns kvar.

Drabbas av kris

Många av paren som klarar sig genom småbarnsåren drabbas senare av en kris när barnen blir större och man plötsligt får mer tid över till varandra.

– När det aktiva föräldraskapet är slut och det återigen finns tid för parrelationen så är det många som upptäcker att de lever i skilda världar. De upptäcker att plikterna och ansvaret var det enda som kittade ihop dem, säger Anne-Marie Furhoff.

Men Anne-Marie Furhoff understryker att det inte behöver vara försent.

– Det viktiga är att man kommunicerar och försöker hitta tillbaka till något av den känslan man en gång hade för varandra. Ett bra tips är att lägga delar av den nyvunna tiden på att göra saker tillsammans som par, kanske något man brukade göra innan man fick barn.