Kvinnor struntar i cancertest

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-08

Expert: Vaccinera både unga flickor och pojkar

Cellförändringar i livmoderhalsen som kan leda till cancer är både enkla att upptäcka och lätta att behandla – om det görs i tid.

Men många kvinnor struntar i kallelserna till cellprovtagning, visar en ny undersökning.

Varje år dör 100 svenska kvinnor av livmoderhalscancer, en av världens vanligaste cancerformer bland kvinnor. Den orsakas av ett sexuellt överförbart virus, HPV, som kan ge upphov till cellförändringar i livmoderhalsen. Dessa cellförändringar riskerar sedan på sikt att utvecklas till cancer.

För att upptäcka cellförändringarna i ett så tidigt stadium som möjligt ska alla kvinnor mellan 23 och 60 år regelbundet kallas till gynekologisk cellprovtagning. Men många väljer att inte gå och ta provet – sett över de senaste fem åren saknas registrerade cellprov för 12 procent av alla kvinnor mellan 28 och 65, visar en undersökning i landstinget i Kalmar län.

En annan studie, utförd av läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline, visar att var fjärde kvinna avstod från att ta provet när de blev kallade senast.

Har inte tid

Marie Oscarsson, forskare vid Högskolan i Kalmar, har intervjuat kvinnor om varför de valt att strunta i provtagningen.

– Det finns sällan några enkla eller enstaka skäl, utan orsakerna är mera komplexa. Kvinnorna känner sig friska, har inte tid eller tycker att provtagningen är obehaglig, säger hon.

Kunskapen är det inget fel på, menar hon – kvinnorna är medvetna om att de borde ta provet, men väljer ändå att inte göra det.

– Jag tror att vi måste anpassa systemet till de här kvinnornas behov. Hemtester kan vara en variant, utökade öppettider på kvällar och helger kan vara en annan, säger Marie Oscarsson.

Gratis vaccin i Danmark

Sedan något år tillbaka finns det vaccin mot livmoderhalscancer. För bästa möjliga skydd ska vaccinet tas före sexdebuten. I Danmark har man nyligen beslutat att ge gratis vaccin till alla tolvåriga flickor, men i Sverige får man ännu så länge bekosta det själv.

– Jag tycker absolut att det borde ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet, och jag tycker även att man borde vaccinera pojkar. Dels av rättviseskäl eftersom även män kan utveckla HPV-relaterad cancer, dels för att pojkarna kan sprida smittan vidare, säger Karin Bergmark, biträdande överläkare vid Radiumhemmet i Stockholm.

Vaccinet är dock inte hundraprocentigt och skyddar inte mot alla de virusstammar som kan orsaka livmoderhalscancer. Därför är det viktigt att även den som vaccinerats fortsätter att ta cellprov, framhåller Karin Bergmark.

Ska tas tidigt

Läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline uppmanar även äldre kvinnor att vaccinera sig. Karin Bergmark anser att det måste vara upp till var och en. Har man exempelvis levt med en och samma partner länge, bryter upp och inleder nya sexuella kontakter, kan det finnas en poäng – men störst effekt har vaccinet om det tas tidigt.

– Det finns studier som visar att skyddseffekten bara är 15 procent om det tas efter sexdebuten, säger hon.