Nu ska männen som slår få hjälp
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-12
Ny mansmottagning öppnar i Täby
TÄBY. I går öppnade en ny mottagning för män som slår kvinnor i Sverige.
Till invigningen kom femtio kvinnor och nio män.
På mottagningen ska karlar som slår sina kvinnor sönder och samman, som terroriserar dem psykiskt och gör deras liv till ett inferno, få möjlighet att tala ut och komma tillrätta med sina problem.
Även våldsmän har känslor. De mår ofta dåligt när de pucklar på sina fruar.
Kvinnorna i publiken applåderade entusiastiskt när mottagningen förklarades öppnad – av en man: socialnämndens ordförande Thomas Nilsonne, moderat.
I stället för att klippa ett band höll han upp ett som skulle knytas – tillsammans med en annan man, Marius Råkil, vd för den norska stiftelsen Alternativ till våld, ATV. Stiftelsen har utarbetat en metod med vilken män med sår på knogarna kan bearbeta sina emotioner och reaktionsmönster.
– Johoho, jag gjorde samma reflektion som du, sa Thomas Nilsonne när jag efter invigningen fick tag på honom på mobilen.
Som jäktad politiker hade han inte tid att stanna för att dricka kaffe och äta snittar.
– Att det var en sådan dominans av kvinnor kan förklaras av att många arbetar inom socialtjänsten.
Kan spara miljoner
Nilsonne sa att Täbys arbete för kvinnofrid, som startade i april 2006, och mansmottagningen är en ”win-win-situation” eftersom barn som far illa och familjer som splittras kostar samhället mycket pengar. Med förebyggande arbete går det att spara miljoner av skattebetalarnas pengar.
Dessutom, sa Nilsonne, ökar Täbybornas välbefinnande om färre män slår sina fruar.
I Täby råder samma förhållande som i bruksorterna i Norrland där socialdemokraterna alltid styrde, fast tvärtom. Moderaterna har ständigt varit dominerande parti, i senaste valet fick de egen majoritet.
Det är en kommun med hög medelinkomst.
Man förväntar sig inte att akademiker i högstatusyrken går hem och klår upp käringen, som det heter på rå men hjärtlig jargong. Men sedan Kvinnofrid öppnade har 50 kvinnor sökt hjälp, vilket anses mycket.
Projektledaren för Kvinnofrid och mansmottagningen, Maria Jönsson, har tidigare arbetat i invandrartäta områden. Hon sa att våldet i hemmen är lika utbrett där. Möjligen skiljer sig Täby från andra kommuner i så måtto att de flesta kvinnor som sökt hjälp har utsatts för psykisk misshandel, inte fysisk.
– Det psykiska våldet är stort här.
Vill inte bli stämplade
Att den som sköter den praktiska verksamheten är en kvinna och den som inviger verksamheten är en man är naturligtvis typiskt.
När inte männen leder ställer de till det. Ibland är det samma sak. Kvinnorna rycker in och vårdar.
Vad vill jag ha sagt med det här?
Ingenting, mer än att invigningen i Täby i går visade att allt är ungefär som det alltid varit.
Vi fick förresten lära oss att vi inte ska säga ”våldsmän” utan ”män som använder våld”. Annars känner de sig stämplade och fastnar i en destruktiv identitet.
Men hjälp finns att få. Av en kvinna. Maria Jönsson är beredd att lyssna när männen talar ut efter att ha slagit och psykat sina kvinnor.