Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Papporna förlorar slaget om julen

Publicerad 2011-12-14

Ensam på julafton?

En sorglig sanning för många singelpappor.

Nästan varannan singelpappa firar utan sina barn – och ofta alldeles ensam.

– Julen har blivit vår viktigaste familjehögtid. Vem barnen ska vara hos är ofta en svår diskussion för skilda föräldrar, säger Sverker Wadstein, familjerådgivare.

Dagen före dopparedan kramar han sina barn hejdå och får dem åter två dagar senare. På julaftonsmorgon vaknar han upp till ett ekande tomt hem och ensamheten. Så ser verkligheten ut för nästan hälften av alla singelpappor i Sverige.

Männen drar oftast det kortaste strået som frånskild förälder när det vankas julplaner. Varannan singelpappa lämnar bort barnen till den andra föräldern, i jämförelse med var femte singelmamma. 11 procent av papporna sitter helt ensamma på julafton. Det visar en färsk undersökning från dejtingsajten Match.com där cirka 2000 medlemmar har medverkat. 

– Fortfarande står mammor oftast närmast sina barn och förknippas generellt med struktur, stabilitet och familjetraditioner. Eftersom hon oftast tar större ansvar än pappan under resten av året är det naturligt att barnen är hos henne även på julafton. Framför allt om jultraditionerna är som störst hos henne, säger Sverker Wadstein.

Tuffaste högtiden

För många singlar är jul- och nyårshelgen den allra tuffaste högtiden.

– För männen handlar det förmodligen om att många sitter helt ensamma på julen och att många singelpappor inte firar högtiden med sina barn. Så många som 45 procent av männen som firar julen ensamma gör heller inget särskilt på julafton. 14 procent lägger sig i soffan, kollar på film och ignorerar vilken dag det är. Mammorna är nog lite bättre på att styra upp planer och bjuda in sig själva till julmys hos andra, säger Hanna Bergholm, marknadsdirektör och ansvarig för Match.coms julundersökning.

Några få, 5 procent, av singelföräldrarna lägger gammalt groll åt sidan och firar julafton ihop för barnens skull och för att ingen av dem ska sitta ensamma.

”Inte lägga skuld på barnen”

Det är inte bara för frånskilda föräldrar som julen är svår. Även skilsmässobarn har det ofta extra tufft.

– Det är vanligt att barnen känner sig taskiga när de åker ifrån en förälder. Det är viktigt att inte lägga skuld på barnen och att föräldrarna tar beslutet om hos vem barnen ska vara. Barn under tolv är för små för sådana beslut, säger Sverker Wadstein och fortsätter:

– Men julen blir vad föräldrarna gör den till. Slit inte i barnen bara för att det är den 24. Julen kan firas vilket annat datum som helst utan stress och press.