Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

”Lycka går att köpa – men det är dyrt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-28

Debattören Johan Norberg räknar ut priset för lyckan i ny bok

Är det värt att offra kärleken för karriären?

Ja, om du får 50 000 kronor mer i månaden.

Det hävdar debattören Johan Norberg som skrivit en bok om lycka.

– Man kan köpa lycka för pengar. Men det är extremt dyrt.

I sin bok ”Den eviga matchen om lyckan” konstaterar Johan Norberg att det är bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk.

– Den slutsatsen är ju ingen chock. Men poängen är att det kanske inte är så mycket bättre som man vanligtvis tror, säger Johan Norberg.

Hög inkomst kan ge lycka

För att illustrera det har han jämfört hur mycket lycka människor i bra relationer upplever och jämfört det med lyckokänslorna hos rika människor. Och resultatet är att alla blir olyckligare av att inte ha en bra relation – men kommer man upp i en riktigt hög inkomst kan det ge en lyckokänsla som motsvarar vad ett kärleksfullt förhållande ger.

– Du behöver 50 000 mer i månaden brutto för att komma upp i samma lycka igen. Alltså är det inte så smart att offra familjelivet för jobbet, säger Johan Norberg.

”Tappa inte blicken för vad som är viktigt”

Ett annat räkneexempel han ger är att om en persons oro och ängslan ökar med 10 procent, behöver han eller hon ha 170 000 kronor extra i månaden för att bibehålla lyckan.

– Detta visar ju att kampen för att få LITE högre inkomst och att komma LITE längre i karriären får oss att tappa blicken för vad som är viktigt.

Det är svårt att bestämma sig för att ha en bra parrelation. Då kanske det är lättare att sträva efter mer pengar?

– Jo visst. Man kan inte bestämma sig för att minska sin ängslan. Pengar är åtminstone lättare att räkna. Men man kan bestämma sig att ägna mer tid åt det som är viktigt, som familj och vänner. Och jag tror det är därför Facebook blivit så populärt. Även om många ser ner på det så är det ju ett sätt att hålla kontakt med våra vänner.

”Man undrar vad vi pysslar med”

Som tidigare chefsideolog på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro var det framför allt ekonomisk utveckling och tillväxt som sysselsatte Johan Norbergs tankar.

– Efter ett tag börjar man undrar vad vi pysslar med och varför. Många politiska debatter jag varit med i kan i det stora sammanhanget framstå som futtiga, säger Johan Norberg.

Och så kom det sig att han skrev en bok om lycka, ett fenomen han tycker är styvmoderligt behandlat i intellektuella kretsar.

– Personer i svarta polotröjor tycker ofta att man inte förstår världens lidande om man ägnar sig åt lyckoforskning. Men min uppfattning är att lyckliga människor är mer kreativa och gör något åt saker

Är du själv lycklig?

– Jo, det är jag verkligen. Dels har jag ett familjeliv som gör mig lycklig. Dels får jag arbeta med saker som är viktiga.