”Stoppa könskampen”

Uppdaterad 2011-03-30 | Publicerad 2011-03-04

Danska jämställdhetsministern vill göra Internatinella kvinnodagen till en dag för mäns och kvinnors lika möjligheter

Nu får det vara nog med kvinnokamp.

Den 8 mars ska vara en dag för mäns och kvinnors lika möjligheter i Danmark.

Det säger Danmarks jämställdhetsminister som tillsätter en manspanel.

– Idag är det bara kvinnor som diskuterar med kvinnor, säger Lykke Friis.

Lykke Friis, 41, är är klimat- och energiminister samt jämställdhetsminister i den borgerliga koalitionsregeringen i Danmark. Hon representerar Venstre som namnet till trots är ett högerparti; sedan det senaste folketingsvalet det största danska politiska partiet.

Det är 100 år sedan Internationella Kvinnodagen första gången uppmärksammades i Danmark.

Och nu får det vara nog, tycker landets jämställdhetsminister.

– Istället för att ha ännu en kvinnornas internationella kampdag så ska det vara en kampdag för mäns och kvinnors lika möjligheter, säger Lykke Friis till den danska tidningen Politiken.

Tillsätter manspanel

Hon jämför dagens jämställdhetsdebatt med ett ghetto.

– Idag är det bara kvinnor som diskuterar med kvinnor.

För att råda bot på detta ska hon tillsätta en manspanel som ska fundera på hur män ska kunna engagera sig i jämställdhetsfrågorna.

– Men de ska också peka på vilka områden som män inte har lika möjligheter. Det kan handla om utbildningsområdet. Men var mer? Det vill jag gärna få veta mer om, säger Lykke Friis till Politiken.

Medhåll och mothugg

Hennes utspel välkomnas av jämställdhetsdebattörer på högerkanten.

– Det är en uppgörelse med hela det här fördelningstyranneriet, säger Lea Stentoft, grundare av de liberala bloggen Damefrokosten.com, enligt Politiken.

Men ministern får också mothugg.

Jämställdhetsforskaren Anette Borchorst vid Aalborgs Universitet påpekar att det fortfarande råder brist på kvinnliga ledare och att kvinnnors löner släpar efter. Regeringen har inte tagit itu med de problemen.

– Vi har några mycket utsatta mansgrupper, bland annat för att det är arbetstillfällen inom typiskt manliga yrken som försvinner från Danmark. Men problemet är bara att det saknas fokus på kvinnorna också. Om man bara tillsätter en manspanel så förskjuter man perspektivet, säger Anette Borchorst till Politiken.