Hon utmanar EU:s gubbvälde

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-01

Dansk politiker startar nätupprop för att få in kvinnor i toppositioner

Män och åter män – det är inte många kvinnor i EU:s topp. Här vinkar ledarna efter att Lissabonfördraget skrivits på.

De kommande månaderna ska fyra toppjobb utses inom EU.

Och nu är det dags för en kvinna!

– Det finns 250 miljoner kvinnor i EU. Hur svårt kan det vara, säger danska politikern Christel Schaldemose.

Christel Schaldemose vill se fler kvinnor i EU.

Det är hög tid att få in fler kvinnor på maktpositioner i EU, det menar Christel Schaldemose, dansk socialdemokrat i Europaparlamentet. Hon har startat ett upprop på nätet i protest mot att Bryssels mäktigaste är män och åter män.

– Titta bara på ”familjefotona” från EU:s toppmöten. Det är nästan bara män som radar upp sig. Men mänskligheten består ju faktiskt av 50 procent kvinnor, säger hon till EU Observer.

Bara män föreslås

När, och om, Lissabonfördraget ratificeras ska en permanent ordförande för Europeiska rådet tillsättas, samt en representant för utrikes och säkerhetspolitik. Efter nästa sommars EU-val ska dessutom en talman för parlamentet och en ordförande för kommissionen utses. Och enligt ryktena är ingen kvinna aktuell för dessa poster. Istället är det främst fyra namn som nämnts enligt EU Observer: Storbritanniens expremiärminister Tony Blair, Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Carl Bildt.

"Det måste få ett slut"

Inger Segelström, vice ordförande för socialdemokraterna i Europa, blev tidigt kontaktad av Christel Schaldemose och för henne är det en självklarhet att stödja uppropet, som kallas Females in front.

– Vi är många som är trötta på att man bara pratar om män när det handlar om Europas ledare, det måste få ett slut, säger hon.

Initiativet är tvärpolitiskt och målet är att minst en av de fyra centrala posterna inom EU ska gå till en kvinna. Om uppropet får minst en miljon underskrifter tvingar det EU-kommissionen att ta upp frågan, enligt principen om deltagandedemokrati i Lissabonfördraget. Inger Segelström menar att det är hög tid för en förändring.

– Vi är hälften kvinnor i Europa och det behövs kvinnor både som förebilder och i politiken.

Christel Schadelmose tror inte att kvinnor nödvändigtvis är bättre för jobbet.

– Men de är precis lika kvalificerade som sina manliga motparter. Med en eller fler kvinnor i topposition skulle EU bli mycket mer representativt.

Skulle förändra helt

Inger Segelström tror att det skulle påverka politiken i grunden om fler politiker var kvinnor. Hon var med och drev fram varannan kvinna i svensk politik, 1994.

– Och det förändrade totalt det svenska samhället, säger hon.

Enligt Inger Segelström gjorde man då en systematisk genomgång av all lagstiftning ur ett kvinnoperspektiv. Bland annat tittade man på våld mot kvinnor och på hur mycket pengar som spenderas på kvinnor jämfört med andra grupper. Hon menar att samma genomgång måste ske i Europa. Och hon tror att det finns goda utsikter till en förändring.

– Jag möter så många kvinnor som är trötta och arga på att bara män ska styra. Det kommer från alla partier och även bland dem som inte är politiskt aktiva. Även om vi i Sverige har kommit långt måste vi nu ställa upp för att Europa ska få jämställdhet, säger hon.