"Män måste ta ansvar för våldet"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-25

Män för jämställdhet drar igång kampanj mot våld mot kvinnor

Män måste börja ta ansvar för våldet mot kvinnor.

Det är budskapet i en kampanj som drar igång idag, på FN-dagen för avskaffandet av mäns våld.

– Vi tycker det är viktigt att många vågar ta ställning, säger Matthis Kempe-Bergman, från Män för jämställdhet.

På Harrys pub i Örebro bär hela personalen säkerhetsnålar – symbolen för kampen mot mäns våld mot kvinnor.

– Det är för att folk ska fråga oss varför. Jag tror att man kan öka folks medvetenhet, säger Rosy Tillman, föreståndare för krogen.

Hon är en av många som stödjer kampanjen Samling mot mäns våld, som drar igång idag, i samband med FN-dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Sammanlagt är det minst 23 olika orter som deltar på något vis, med manifestationer, samlingar och debatter.

– Som föreståndare för en krog vill man ju till exempel att ens personal ska kunna gå hem själv när de slutar mitt i natten. Man kan göra massor mot våldet, men att överhuvudtaget göra något känns bra, säger Rosy Tillman.

Engagemanget måste öka

Eftersom det i nio fall av tio är män som slår måste det finnas ett förebyggande arbete som riktas särskilt till killar. Det säger Matthis Kempe-Bergman, från Män för jämställdhet, som är ansvariga för kampanjen.

– Vi vill väcka opinion kring det här. Mäns engagemang mot våld måste öka, det är viktigt att många vågar ta ställning, säger han.

Det finns både kunskap och forskning i ämnet, enligt Matthis Kempe-Bergman. Men han menar att det görs för lite praktiskt.

– Det intressanta är att regeringen lagt undan pengar till våldförebyggande arbete. Men där handlar det mest om att skapa tryggare utomhusmiljöer. Och då kommer man inte åt roten till problemet, utan bekämpar bara symtomen, säger han.

Rehabilitera våldsverkare

Kampanjen ger inga konkreta förslag på hur våldet ska förebyggas, utan vill snarare väcka opinion. Däremot föreslår Män för jämställdhet en rad åtgärder.

– Vi vill bland annat att man ska utveckla ett nationellt program för att upptäcka och rehabilitera killar som varit utsätta för våld, eftersom många våldsverkare uppger att de blivit utsatta för våld själva, säger Matthis Kempe-Bergman.

Han tycker också att unga killar och tjejer borde få lära sig mer om genus.

– Våld är inte naturgivet, det är ett beteende som skapas socialt. Man kan utmana det genom att få unga killar att ifrågasätta normer kring manlighet.

Bryt tystnaden

Viktigt är också att fler vågar bryta tystnaden, enligt Matthis Kempe-Bergman. Därför har bland annat kommuner, länsstyrelser, Näringsliv, kungafamiljen, försvarsmakten och fotbollslag bjudits in till kampanjen. På Harrys pub har Rosy Tillman satt upp affischer och tagit fram fakta för att kunna sprida informationen till så många som möjligt.

– Många kanske tänker ”det händer inte mig”. Men det här händer ju precis vem som helst, säger hon.