Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Vaccin eller vattkoppsparty?

Uppdaterad 2019-06-17 | Publicerad 2012-09-19

Experten: Smittokalas kan ge barnen en svårare infektion

I dag finns flera alternativ för föräldrar att handskas med vattkopporna. Vaccin eller planerad smitta är två uppstickare.

Vaccin – eller vattkoppsparty?

I dag finns alternativ till att låta naturen ha sin gång.

Men vad passar dina barn?

Annika Linde.

Nutidsfenomenet vattkoppsparty, som finns på Språkrådets lista för nyord 2012, är en kalasliknande tillställning med syfte att sprida de kliande kopporna mellan barnen när det passar familjens livspussel.

– I allmänhet blir man inte allvarligt sjuk av vattkoppor och alla barn ska ha det, så därför får man ha förståelse för att föräldrar vill kunna planera när det sker, säger statsepidemiologen Annika Linde.

Olika grad av smitta

Men att till exempel låta barnen dela glas eller nappflaskor för att maximera smittochansen avråder hon starkt från.

– Hur sjuk man blir beror lite grann på hur mycket smitta man utsätts för. Så om man låter sitt barn träffa ett smittat barn ska man inte stimulera dem till ett beteende som är intensivare än vanligt för då riskerar man en svårare infektion, säger Annika Linde.

Hon varnar också från att försöka smitta barn under ett år då spädbarn, precis som tonåringar och vuxna, kan bli svårare sjuka.

Vaccination ett alternativ

Vaccin mot vattkoppor ges i Sverige i första hand till särskilda medicinska riskgrupper. Enligt Smittskyddsinstitutet pågår diskussioner om att låta införa detta i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Möjligheten att vaccinera barn från nio månader har funnits i flera år men börjat uppmärksammas allt mer på sistone.

– Den som vaccineras slipper få vattkoppor och risken att insjukna i bältros minskar (sjukdomarna orsakas av samma virus). Men nackdelen är att vi inte vet hur länge immuniteten varar. Därför är det bra att hålla barnet informerat upp i vuxen ålder om att det är vaccinerat, säger Annika Linde.