Ny snabb-inskolning på svenska förskolor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-28

Föräldraaktiv inskolning är klar på tre dagar

Tre dagars inskolning för det lilla barnet i stället för tre veckor.

På vissa förskolor i Sverige är det redan verklighet.

– Det funkar så bra att man tror att det inte är sant. Varför dra ut på det i tre veckor när man kan göra det på tre dagar? säger föräldern Mats Lundquist till Dagens Nyheter.

På förskolan Hattmakarbacken i Mälarhöjden var personalen först tveksam till den nya metoden. Men till slut valde de ändå att testa hur den fungerade.

– I stället för att föräldrarna är med korta snuttar i flera veckor är de med tre heldagar. Sen är barnet inskolat, säger Birgitta Nilsson som har jobbat drygt 20 år inom barnomsorgen till DN.

Metoden sprids

En familj valdes ut att testa den nya metoden och när inskolningen var över visade sig att alla inblandade tyckte att det hade fungerat bra. Sedan dess har metoden som kallas för föräldraaktiv inskolning eller tredagarsinskolning använts på Hattmakarbacken. Numera använder samtliga förskolor i det aktuella rektorsområdet metoden.

Vilken metod som fungerar bäst är svårt att säga. Varken traditionell inskolning eller föräldraaktiv inskolning har utvärderats av forskare. Vilken metod som används varierar mellan olika förskolor.

Överlägsen metod

Mats Lundquist som är pappa till Stella, 1,5 och Alfred som snart är fyra år, har testat både lång och kort inskolning. Båda hans barn går på Hammarbacken och Mats tycker att den tredagarsmetoden är överlägsen.

– När jag skolade in mina äldre barn på dagis på 90-talet fick jag bara sitta i bakgrunden. Vid en inskolning satt jag i fyra dagar i personalrummet och sydde en docka, berättar han för DN.

Framför allt anser han att tredagarsinskolningen ger en helt annan möjlighet att lära känna både personalen och de andra barnen. Att föräldrarna också får en bättre insyn i verksamheten är också ett stort plus.

Följ ämnen i artikeln