Resa med bebis kan vara farligt

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-09

”Många föräldrar tycks inte inse riskerna”

Allt fler bebisar blir globetrotters då föräldrar idag gärna kombinerar föräldraledighet med utlandsvistelse.

Men att resa med småbarn är inte helt riskfritt, säger experter på barnsjukvård.

Barnen konfronteras med miljöer där det finns risk för allvarliga sjukdomar.

– Man konfronterar sina barn med en annan miljö där sjukdomar som mässlingen, tuberkulos och malaria faktiskt inte är utrotade. Många föräldrar tycks inte inse riskerna, säger Hans Lindblad vid barnakuten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge till Svenska Dagbladet.

Han varnar bland annat för resmål i Afrika och Asien.

Diarré och kräkningar

Magproblem som diarré och kräkningar, andningssvårigheter, öroninfektioner och fallolyckor vid poolen är några av de vanligaste tillbuden bland barn, enligt Lotte Dietrich, skandinavisk koordinator på sjukhuset Phuket International Hospital i Thailand som är ett av svenskarnas favoritresemål.

I värsta fall kan det bli aktuellt med hemtransport. SOS International hjälper försäkringsbolag att ta hem sjuka svenskar och uppger att man transporterar hem ett trettiotal spädbarn till Sverige varje år.

– De fall vi haft handlar om magproblem eller andningssvårigheter, säger Adam Hvid, koordinator på SOS International till tidningen.

Sex månader

På Mama Mia barnavårdscentral på Östermalm i Stockholm träffar personalen ofta förstagångsföräldrar som vill resa så snart som möjligt efter födseln. Birgitta Klang, verksamhetschef och barnsjuksköterska, tycker att det är positivt att famljerna unnar sig kvalitetstid tillsammas, men hon avråder från alltför tidiga resor.

– Barn som är yngre än sex månader har inte fullgott skydd med alla vaccinationer. Dessutom kan de påverkas psykologiskt av långresor med tidsomställningar, för att inte tala om värmen och den nya miljön, säger hon.

Margareta Blennow som är barnhälso-vårdsöverläkare vid Sachsska barnsjukhuset, säger att det är viktigt att man låter barnet genomgå en läkarundersökning vid två månaders ålder, eftersom man då upptäcker de flesta avvikelser på lungor och hjärta.