Yngre ratar Facebook när äldre hittat dit

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-10

Yngre drar sig för att gå med i Facebook nu när föräldrarna hittat dit.

Men man behöver inte dela med sig av allt, även om man är "vän" med sin mamma eller pappa, tipsar experten.

Simon Sundén är strateg inom sociala medier.

Facebook slog ner som en bomb för ett par år sedan och nu är nästan 90 procent av Sveriges alla 18-21-åringar medlemmar. Däremot väljer yngre tonåringar andra sociala nätverk, som Bilddagboken.

Nu spekuleras det kring om det beror på föräldrarnas, lärarnas, syskonens och släktingarnas inträde i Facebook-sfären.

– Facebook är inte så populärt bland den yngre målgruppen. Det finns inget belägg för att unga i Sverige lämnar Facebook om de väl gått med, däremot väntar de längre innan de går med, säger Simon Sundén, strateg inom sociala medier.

Behöver inte lämna ut allt

I England har man däremot märkt att allt fler unga lämnar Facebook. Fem procent av 15-24 åringarna har lämnat nätgemenskapen sedan förra året, samtidigt som fler 25-34 åringar hittat dit, rapporterar The Guardian.

Men att vara medlem i ett så stort nätverk som Facebook behöver inte betyda att man lämnar ut allt – till vare sig sina föräldrar eller barn, menar Simon Sundén.

– Det är fortfarande väldigt okänt att man kan ställa in vem som kan se vilken information, att man till exempel kan ha olika vänlistor som får se olika mycket av det man publicerar.

– Man kanske inte heller behöver lägga upp det mest privata så hela världen kan se. Det gäller även föräldrar, sonen och dottern kanske inte vill titta på bilder av föräldrarnas lokala lilla hemmafest.

Dialog

Att föräldrar, i syftet att ta reda på mer om sina barns privatliv eller i jakten på nya sociala nätverk, kommer söka sig till den populära Bilddagboken tror han inte. Enligt färska siffror har sajten nu över 250 miljoner bilder och långt över en miljon bilddagböcker.

– Det har jag svårt att tänka mig, det har aldrig skett tidigare, det hände inte med Lunarstorm heller.

Simon Sundén menar att det är kommunikationen utanför ettorna och nollorna som är den viktiga när det gäller föräldra- och barnrelationen.

– Det kommer alltid nånting nytt som ungdomar kommer använda som föräldrar inte kommer ha nån aning om. Som förälder har man inte alltid koll på vad barnen gör i vanliga livet heller, det viktiga är att fråga barnen och ha en dialog.

Följ ämnen i artikeln