”Jo, G-punkten finns visst!”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-29

Engelska forskare kallar den en myt – franska att den bara är svår att hitta

G-punkten är en myt, hävdar engelsmännen.

Inte alls – det gäller bara att lära sig att hitta den, kontrar fransmännen.

– Det finns frågetecken kring G-punkten. Men en sak är säker; de kvinnor som upplever att de har en inbillar sig inte, säger Helena Cewers, svensk sexolog.

Nu har striden om huruvida kvinnan har en G-punkt eller ej blossat upp igen.

Brittiska forskare hävdade nyligen att det är en myt och hänvisade till tvillingstudier på över 1800 kvinnor.

– Det är oansvarigt att hävda existensen av något som aldrig kunnat bevisas och därmed sätta press på kvinnor – och på män, säger en av forskarna vid Kings College, Andrea Burri, till Daily Mail.

60 procent har den

Men de får mothugg av franska gynekologer som vid en konferens i Paris fastslagit att minst 60 procent av alla kvinnor har en G-punkt; det gäller bara att hitta den.

– Har en kvinna aldrig rört vid den och ingen annan heller, så existerar den ju inte. Men om hon utforskar sin egen kropp så kommer den här känsliga zonen bli allt viktigare, säger den franska sexologen Sylvain Mimoun till Daily Mail.

Helena Cewers, barnmorska och auktoriserad klinisk sexolog vid universitetssjukhuset i Malmö, säger att frågan är omstridd och okunskapen fortfarande stor. Men troligen rör det sig om så kallade parauritrala körtlar.

– Alla vi kvinnor har ett antal körtlar i övre slidväggen. Många kvinnor beskriver att de kan uppleva en skön känsla när man stimulerar det området och att det också kommer vätska. Och en sak är säker, de kvinnorna inbillar sig inte, säger Helena Cewers.

Fontänorgasmens källa

Fenomenet att körtlarna avger en vätska, ejakulerar, brukar kallas fontänorgasm.

– Alla har körtlarna, men det är nog olika hur känsliga vi är. Det här kan troligen tränas upp. Det är också vanligare att kvinnor som kommit upp i åren kan känna detta, säger Helena Cewers.

Att ha hittat sin G-punkt betyder dock inte att man automatiskt får ett bättre sexliv.

– Det handlar om mycket mer än så. Dessutom är det precis som med klitoris att man är inte lika känslig vid alla tillfällen. Dessutom måste man vara tänd så att man har blodtillförsel till slidväggen, säger Helena Cewers.

G-punkten har fått sitt namn från den tyske läkaren Ernst Gräfenberg som beskrev kvinnlig ejakulation redan på 1950-talet.