Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Stoppades vid toadörren – kan vara diskriminering

Publicerad 2013-02-12

Transpersonen blev portad från damtoaletten.

Blev kränkt - och anmälde diskrimineringen.

– Det är nästan som en modern version av apartheidens toaletter, säger hen.

Anmälaren ville besöka de offentliga toaletterna på Sergels torg i Stockholm i november 2011.

Toaletterna var uppdelade i en dam- och en herravdelning. Anmälaren, som är i tjugoårsåldern, gick in på damavdelningen. Då kom toalettvärden fram, blockerade vägen och höll fast dörren till WC-båset.

Värden ansåg att besökaren var en man och hänvisade till herravdelningen, trots att besökaren förklarade sin könstillhörighet.

”Kränkt och arg”

Besökaren ringde polisen och tog även kontakt med en jurist på Diskrimineringsbyrån. Efter överenskommelse återvände hen till toaletterna – denna gång utrustad med dold diktafon.

Bemötande blev det samma. Hen upplevde stämningen som aggressiv och hotfull och säger sig ha mått dåligt efter det som hände.

– För det första så kände jag mig kränkt och arg av att ha blivit behandlad på det viset. Det andra skälet är att jag vill att min anmälan ska leda till någon form av förändring. Det är nästan som en modern version av apartheidens toaletter, som delade upp vita och svarta, skriver anmälaren i en mejlintervju med Aftonbladet.

Problem med klädkod på jobbet

Hur mycket diskriminering möter du i vardagen?

– Går jag exempel och handlar i butiker så händer oftast inget. Söker jag jobb så kan jag aldrig riktigt veta. Speciellt riskfyllt är det om jobbet kräver en viss klädkod. Ibland finns det även problem i hur folk säger saker, exempelvis när vissa säger "pojkar och flickor" eller "damer och herrar".

Så hur ska Sverige bli bättre för personer som du?

– I min drömvärld så skulle jag inte vilja behöva tänka på min transidentitet när jag exempelvis söker jobb, går på toaletten, går och simmar eller är med i något offentligt sammanhang. Jag vill inte behöva dölja mig eller tänka efter när jag gör det som folk gör mest.

Vill ha könsneutrala toaletter

Diskrimineringsbyrån i Uppsala anser att det handlar om olaglig diskriminering och har gjort en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen. Lina Gidlund, verksamhetschef på Diskrimineringsbyrån, tycker att fallet är både upprörande och viktigt.

– Detta är ett av många exempel på hur människor som inte passar in i dagens könsnormer ifrågasätts och begränsas i det offentliga rummet. Det är inte acceptabelt.

Var och en borde själv få välja toalett, enligt Gidlund.

– Vi måste ifrågasätta normutrymmet och samhället måste respektera varje människa som en individ. Alla måste omfattas av mänskliga rättigheter.

Kan det inte bli problem om det börjar springa män på damernas toaletter?

– Det viktiga i den här situationen är väl hur toalettkunderna uppför sig och inte deras kön. Den enklaste lösningen är att inte alls ha könsuppdelade toaletter, vilket har blivit allt vanligare.

Enligt svensk lag är det förbjudet att diskriminera personer på grund av könsöverskridande läggning.