Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Sportlov – eller spellov?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-09

Vintersporter får ge vika för tv- och datorspelande

Mer än var tredje barn förväntas ägna sportlovet åt tevetittande och dataspel.

Det klassiska sportlovet är på väg att bli ett spellov.

– Barn gillar att göra kul saker tillsammans med vuxna, säger Anna Iwarsson från Friskis&Svettis.

Grundtanken med sportlovet är att främja utövandet av vintersporter.

Idag använder allt fler barn och unga snarare lovet till att vila. Nästan 40 procent av föräldrarna i Aftonbladets enkät tror att barnen mest kommer att sitta framför datorn, teven eller med en bok istället för att röra på sig.

Vilka som åker på skidresa under lovet och vilka som spenderar ledigheten i soffan ser dessutom ut att vara en klassfråga.

En klassfråga

En ny rapport från Statistiska Centralbyrån visar att barn till ensamstående eller låginkomsttagare ägnar sig betydligt mindre åt organiserad idrott.

Skillnaden kan vara stor: exempelvis deltar fyra av tio pojkar från arbetarhushåll inte i någon fritidsaktivitet, medan bara två av tio söner till tjänstemän står utan organiserad fritidssysselsättning.

Anna Iwarsson, generalsekreterare på Friskis&Svettis, slår gärna ett slag för ett aktivt sportlov, men menar att det också måste finnas tid att ta igen sig på loven.

– Alla behöver slappa, även barn och unga. Det är dock viktigt att kombinera slappandet med kul aktivitet, så just under mitterminsloven brukar vi och en många andra organisationer erbjuda billig eller gratis träning för skolungdom. Bland annat just för att alla ska ha en chans att träna, även om föräldrarna inte har råd att ta med barnen på en fjällresa.

Ungdomsgård på loven

Hon säger att ungdomarna som tränar på loven brukar använda föreningen som ungdomsgård – på ett positivt sätt.

– Vuxna är här precis så länge som det krävs för att byta om, träna och duscha. Ungdomarna tar god tid på sig, snackar och hänger, byter om länge med kompisarna, fikar och flirtar. Det är roligt att se hur de får motion att bli ett socialt nöje.

Ska man få sitt barn i mellanstadieåldern att resa sig från soffan och röra på påkarna säger hon att man som vuxen måste vara redo att själv delta i aktiviteterna.

– Det fungerar inte att ropa ”Stäng av teven och gå ut!”. Du får heller ingen elvaåring att bli sugen på att ta en långpromenad med mamma. Men om du lockar med att ni ska bygga en hinderbana, tävla i snowboard eller sparka boll så ska du se att det händer grejer. Ni behöver inte hålla på hela dagen. Det räcker med en kvarts pulkaåkning för att ni ska ha fått upp ett bra flås.

Följ ämnen i artikeln