Listigt sätt att börja året

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-26

Mia Törnblom: Punkta upp hur du vill att livet ska vara

Författaren och föreläsaren Mia Törnblom ser listor som ett bra verktyg för att ta reda på vad man egentligen vill med sitt liv.

Få en bra start på oxens år – genom att lista hur du vill att det ska bli.

På så sätt synliggör du tankarna, enligt författaren Mia Törnblom.

– En förutsättning för att nå det man vill är att man vet vad det är, säger hon.

2009 är knappt en månad gammalt och kanske har du redan glömt dina nyårslöften. Men nu firas det kinesiska nyåret – en chans till en omstart!

Om du vill förändra ditt liv men inte riktigt vet hur så finns ett klassiskt knep att ta till: skriv en lista. Punkta upp hur du vill att livet ska vara, säger författaren och föreläsaren Mia Törnblom.

– Det gör jag varje termin, jag skriver upp hur jag vill att de kommande sex månaderna ska se ut när det gäller till exempel hälsa, familj och ekonomi, säger hon.

Ett verktyg

Mia Törnblom ser på listorna som ett verktyg, för att formulera vad vi tänker och vill.

– Fler med mig är lite röriga i huvudet. Men när vi skriver ned det så blir det oftast tydligt för oss vad vi vill och då kan vi ta ett beslut, vilket gör att vår hjärna är inställd på vårt mål, även när vi inte tänker på det.

Det kan vara lämpligt att börja med tre listor, enligt Mia Törnblom. En över vårt drömscenario, en på vad man kan gå med på och en sista lista på vad vi verkligen inte vill. Men vi bör ha tålamod med oss själva och inte kräva för mycket, säger hon.

– Det viktiga är att ha mål, men man måste komma ihåg att vårt värde ligger inte i hur fort eller ens om vi lyckas uppnå det.

Undersök beteendet

Också Maria Beckman på Kbt-gruppen (kbt = kognitiv beteendeterapi) tycker det kan vara bra att strukturera i början av året. Ett sätt är att skriva upp hur man vill att livet ska vara och hur det egentligen är – och sedan jämföra.

– På så vis tydliggör man skillnaden, säger hon.

Inom kbt ser man på överskotts- och underskottsbeteenden. Genom att notera dem kan man synliggöra för sig själv vad man gör för mycket och för lite av i livet.

– Men det handlar om att förstå sig själv, varför man gör som man gör. Se på vad beteendet fyller för funktion i ditt liv, säger Maria Beckman.

Ska man lära in nya beteenden gäller det också att strukturera.

– Tänk inte bara ”jag vill börja träna”, utan tänk på hur, när. Sedan är det bara att öva, öva, öva.

”Börja gör”

Maria Beckman påpekar att även sådant som man inte tror har betydelse kan påverka. Små små beslut som att ta en promenad eller träffa en vän kan leda till en positiv spiral.

– Vänta inte på känslan, utan börja gör det du vill. Det kan låta enkelt, men när man gör det nya kan man hitta ett sätt att hantera sina tankar.

Mia Törnblom säger också att ett bättre liv kan handla om små saker, som att träffa vänner mer. Men eftersom dygnet fortfarande har 24 timmar kan det vara bra att sortera och spalta upp i önskemålen, så det blir tydligt vad vi vill välja bort.

– Att säga nej till något är att samtidigt säga ja till något annat, säger hon.